Политическата обстановка в България е нова - на реално противопоставяне между ГЕРБ и реформаторската десница. Това обясни лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев в Бургас. Причината - през последните седмици ГЕРБ заема позиция, която може да се отчете като антинатовска и антиевропейска, смята депутатът.

„Вчерашното изявление на Бойко Борисов, че българският национален интерес не може да бъде защитен в рамките на ЕС, но може да бъде защитен в рамките на двустранни отношения с Турция, е антиевропейска и антибългарска позиция. Позиция, която не отчита българския национален интерес и създава огромни рискове", заяви Кънев.

Поводът са думи на премиера от заседанието на Министерския съвет вчера, че в ЕС всеки се "спасява поединично" заради мигрантската криза и той самият не вижда солидарност и възможност за общо общо европейско решение на проблемите.

 
Критиката идва ден преди Борисов да замине за Истанбул за среща с турския си колега Бинали Йълдъръм, а след това да отиде в Берлин за разговор с германския канцлер Ангела Меркел.

"На тези президентски избори ние ще влезем с много ясна разлика в позициите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Ние сме за обща европейска политика, а ГЕРБ очевидно за двустранни договорки с авторитарните режими в Москва и Анкара”, обяви още Кънев.

По думите му Реформаторския блок ще се яви на президентските избори самостоятелно и обясни какви са вариантите така:

„Първо покана от ГЕРБ няма , на второ място в блока има решение за самостоятелно явяване, а на трето място, за да започнем вече предизборна обиколка основната причина е силният оптимизъм, че до броени дни ще имаме кандидат. На последните ни срещи се показа, че няма никаква причина за друго решение, а има абсолютно ясни кандидатури в лицето на г-н Трайков и г-н Караджов , които имат непоколебимата подкрепа на СДС, ДСБ и Гражданския съвет на блока. Имаме и кандидатурата на г-н Минеков, който постави условия, изпълними единствено за ДСБ, така че не може да бъде разглеждан сериозно като кандидат. Аз очаквам преди вторник да знаем кандидата си.

Според лидера на ДСБ ГЕРБ все още нямат кандидат за президент, всяка седмица лансират различен фаворит - самия Борисов, Йорданка Фандъкова, Димитър Николов - и "си играят шпионски игри". И добави:

Има три общи неща между кандидатите, които ГЕРБ лансират. Едното е външнополитическа неграмотност и незнание на чужди езици. Второто е, че не могат да бъдат коректив, а само войници на партията си. Третото е, че всичките са казали изрично, че няма да бъдат кандидати за президент. Който и да е, ще е неподходящ и ще влезе в кампанията с лъжа...

Кънев обясни, че в последните дни се случва и разпад на левицата покрай раздора между БСП и АБВ за изборите и номинацията на ген. Румен Радев за държавен глава. Това обаче не било изненада, защото в последно време социалистическата партия била "поддържана на командно дишане от ГЕРБ в продължение на повече от година, които я използваха като плашило за десните избиратели, за да си гарантират техния вот".

Лидерът на ДСБ припомни, че на местните избори миналата есен БСП няма нито един областен кмет и пробиви по места имат само кандидати на Реформаторите на областно ниво срещу хората на Бойко Борисов. Затова и отговорността на десницата на вота на 6 ноември е "да победи БСП и проруския кандидат на "Атака" и да се яви на президентските избори на балотаж с ГЕРБ.