През последните десетилетия България никога не е била толкова уязвима откъм външна политика, коментира в Сливен председателят на ДСБ Радан Кънев, предаде Дарик радио. Той даде пример с „изключително агресивно поведение на руския режим и реален действащ конфликт на няколкостотин километра от страната ни в басейна на Черно море".

Имаме изключително нестабилна Турция, която върви към еднопартиен, може би ислямистки еднопартиен личен режим, с огромно напрежение вътре в страната. Има и бежанска вълна и няколко милиона бежанци на турска територия, с които един очевидно вървящ към диктатура национален лидер извива ръцете на съседите. И колкото да се говори за външна политика, не е достатъчно. Въпросът е какво е решението!"

В тази ситуация, според Кънев, най опасното е, че:

„Бойко Борисов може да проведе разговора на „миндера", така както управлява държавата. Това е катастрофална политика за държава като България".

Радан Кънев призова България наистина да се държи като член и на ЕС, и на НАТО, и да осъзнае, че "няма друга гаранция, нито за икономическото си развитие, нито за националната си сигурност освен максимална интеграция в съюзите".

"Наблюдавам ясна тенденция ГЕРБ да замести българската левица като политически представител на олигархията. Виждаме процес на разграничаване от политиката на сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО, както и ясен курс на договаряне с авторитарните режими в Турция и Русия", предупреди лидерът на ДСБ, цитиран от БТА.

Според Радан Кънев, елиминирането на кандидата за президент на левицата - ген. Румен Радев от партията, която го е издигнала - АБВ, е само епизод от филм с предизвестен край.

„Свидетели сме на окончателния разпад на българската левица".

Затова, според него, отговорността на десницата е да победи БСП и кандидата на националистите и да се яви на президентските избори на балотаж с ГЕРБ.

Реформаторският блок все още няма кандидат за президент. В петък лидерите ще се съберат отново и трябва да решат кой от четиримата останали в надпреварата – Трайчо Трайков, Гроздан Караджов, Велислав Минеков и ген. Съби Събев, ще бъде техният кандидат. Засега шансовете на Трайков и Караджов са видимо по-големи, но партията на Меглена Кунева ДБГ има силни резерви към втория.