Министерството на културата и община Пловдив незабавно "да предприемат спешни действия за аварийно укрепване на останалите след пожара фасади от тютюневите складове". За това настоява Камарата на архитектите н България - Регионална колегия Пловдив в отворено писмо до медиите и институциите. От Камарата заявяват, че са нужни спешни действия поради следната причина:

"Дървените подови и конструктивни елементи са безвъзвратно загубени, но външните монолитни фасадни стени са с минимални поражения и укрепването им в настоящия момент ще ги обезопаси, съхрани и даде възможност за тяхното реставриране и вписване в бъдещите архитектурни решения при възстановяване на пострадалите сгради".

От там припомнят, че пожара в тютюневите складове, обявени за паметници на културата, идва в момент, в който тече конкурса „Тютюневият град на Пловдив- идентичност, обновяване, приобщаване“, който е част от Архитектурен форум Пловдив 2016, част от избора на града за европейска столица на културата през 2019 г. Изпепеляването на складовете сега "преляло чашата на търпение" на професионалистите и затова написали писмо.

Освен за незабавна намеса от Министерството на културата и пловдивското кметство, архитектите настояват и за спешни промени в законодателството, защото "очевидно Законът за културното наследство в сегашния си вид не защитава в достатъчна степен паметниците на недвижимото културно наследство." 

Архитектите настояват за въвеждане на 4 неща. Основните от тях са "да има законови правила, с които да могат да се конфискуват имоти - недвижими културни ценности, в полза на общината или държавата, когато техните собствениците не полагат нужните грижи или ги похабяват чрез начина, по който ги ползват, както и "действията при доказано умишлено унищожаване на културна ценност да се криминализират.

Те настояват още да се създадат законови условия за подпомагане на собствениците на сгради паметници на културата от страна на община и държава, като един от вариантите е това да стане чрез "данъчни облекчения, чрез поемане на разходите по подръжка на фасадите от общински или държавен бюджет, чрез обезпечаване на средства за изграждане и поддръжка на техническата инфраструктура, чрез създаване на целеви фондове и т.н."

Четвъртото искане е по-общо - да се подобри ефективността от работата на държавните и общински контролни органи, отговорни за опазването на културното наследство.

Камарата е взела решение въпреки пожара и събитията, архитектурният конкурс за т.нар. тютюнев град продължава. Нещо повече -  ще се разшири конкурсното задание с концепция за бъдещото развитие на тази територия при новите условия, която да положи началото на интензивен процес от събития и културни мероприятия за навременното опазването на Тютюневия град.