Ирина Бокова смята, че опитът й като директор на ЮНЕСКО и в държавните структури на България й дава основания да претендира за поста генерален секретар на ООН.

Тя изрази такова мнение днес в ефира на радио "Франс ентернасионал", предаде ТАСС.

"Не крия, че опитът, който натрупах като ръководител на ЮНЕСКО, а също и опитът, натрупан през преходния период в България, ми е дал много неща и е основание да претендирам за поста шеф на ООН. Твърдо вярвам в ценностите на ЮНЕСКО и на ООН, т.е. в многостранния подход към решаването на проблемите", каза Бокова.

Тя изтъкна, че като генерален директор на ЮНЕСКО от 2009 г. досега е фокусирала усилията на организацията върху една приоритетна задача, - гарантирането на равенство между хората. Сред проблемите, на които е отдала голямо значение, са образованието на жените и девойките, защитата им от насилие, равенството между половете, повишаването на ролята на жените през XXI век.

"Борбата за поста генерален секретар на ООН е открито съревнование на идеи и опит. Едно от предимствата ми според мен е, че ми се наложи да решавам въпроса с финансовата криза на ЮНЕСКО. Наложи ми се да осъществя редица реформи, което бе доста трудно. Трябваше да се решават едновременно политически и финансови задачи", каза още Бокова. 

Българската кандидатка смята, че е направила много неща и в сферата на човешките права. Тя припомни, че трите най-важни основи в дейността на ООН са борбата за мир, гарантирането на сигурност и развитието, по-специално в сферата на правата на човека.

"Кризите, които виждаме днес - проблемите с бежанците, климатичните промени, тероризмът, екстремизмът, различните прояви на нетолерантност - всичко изброено ни показва не че ООН не отговаря на задачите, поставени пред нея, както твърдят критиците, а обратното - че днес имаме нужда от повече ООН, имаме нужда от повече преговори, от повече дипломация", изтъкна Ирина Бокова.

Мнението й е, че организацията трябва да участва повече в предотвратяването на конфликти.