Бившият началник на ВВС ген. Румен Радев представи публично мотивите за оттеглянето си от поста. Генералът е фаворит за кандидат-президент на БСП, като неговата кандидатура се очаква да бъде гласувана на пленум на партията утре.

"Искам да заявя най-категорично, че никога не съм бил против съвместна охрана на въздушното ни пространство заедно с наши съюзници. Разбира се, че винаги е добре дошло да тренираме и да дежурим с наши партньори от НАТО, това означава повече сигурност за региона и за страната ни - но само при условие, че те пазят небето ни с нас, не вместо нас. Недопустимо е да охраняват небето ни вместо нас, това е загуба на национално достойнство"

Това заяви генералът. И допълни:

"Тръгнах си, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза".

Според генерала сред съюзниците ни се създава впечатление, че нашата държава няма воля за развитие на собствени отбранителни способности. Той допълни, че се нанася тежък удар по мотивацията на нашите летци и авиационни специалисти и се обезценява техният труд.

"От всички държави със собствена авиация в НАТО само България е подписала документ за еърполисинг ( охрана на въздушното пространство) срещу заплащане. Бях категорично против да поемаме разходите на гостуваща държава. Министърът подписа да плаща. Считам, че средствата, които МО има за еърполисинг, трябва да се дадат за българските ВВС, не за гостуващи формирования. Въпреки писмения ми отказ да съгласувам въпросния документ и въпреки открито изразената ми позиция на Съвета по отбрана, концепцията бе утвърдена от министъра на отбраната. Вече е в ход нейната реализация с пристигналата многобройна експертна група. Продължавам да считам, че тази концепция е неизгоден и унизителен за България документ, поради това, че с него се обявява, че България - по подобие на прибалтийските републики без собствена авиация, кани формирования на сътруднически държави за еърполисинг срещу солидно заплащане, включително на хотелско настаняване, кетъринг, транспорт, гориво",  обясни ген. Радев.

Той отговори и на обвиненията на военния министър Николай Ненчев, че е политическа фигура.

"Бил съм бил политическа фигура. Много интересно кой дава тези дефиниции за мен. Един човек, на сайта на чиято партия виси следното описание за самия него - "Николай Ненчев е демократ, подготвен за битката с Русия, има силна воля и идеологическа чистота“. Лично аз на мястото на премиера не бих се доверил на човек, който афишира идеологическата чистота. Това ми навява мисли за едни минали исторически епохи“, заяви ген. Радев.

Той заяви, че изтребителната ни авиация е била напълно приземена. Във връзка със състоянието на ВВС ген. Радев посочи, че се пита кого лъже министърът на отбраната – себе си, летците и техниците или медиите. Той подчерта, че няма да посочва бройки на самолети, тъй като такива са изискванията на Закона за защита на класифицирана информация. Според него причините за състоянието на бойната ни авиация е некомпетентност на ръководството на отбраната, гарнирано с неглижиране на военната експертиза.