Руско-турските отношения приличат на отношенията между отдавна женени съпрузи, които си вдигат взаимно скандали, но никога не се развеждат.

Това пише френският вестник "Монд" в статия, посветена на днешната визита на турския президент Реджеп Ердоган в Русия. Статията е озаглавена "Отношенията между Турция и Русия: аз те обичам... аз също не те обичам".

Двамата лидери ще се срещнат за първи път от ноември 2015 г. насам. За последен път те се видяха на срещата на Г-20 в турския курорт Ангалия.

Броени дни по-късно турски изтребители свалиха руски бомбардировач. Това доведе до дипломатическа и търговска война между Москва и Анкара. Путин на няколко пъти отхвърли предложението на Ердоган не само за среща, а дори и за телефонен разговор.

Нещата обаче се промениха на 180 градуса в края на юни.

Първо Ердоган се извини за свалянето на самолета в писмо до Путин. Двамата проведоха телефонен разговор. След него Путин пусна руски туристи отново да почиват в Турция.

Тогава стана ясно, че двамата лидери ще се срещнат на 9 август.

А след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган на 15 юли Путин лично му се обади и го подкрепи срещу метежниците.

Няма нищо удивително в политиката на откритост, която се очертава между Москва и Анкара, коментира "Монд". Обратното - въпреки че в миналото руснаците и турците са воювали общо 14 пъти помежду си, историята им носи дълбокия отпечатък на продължителни и мощни цикли на сътрудничество. А съвременните им отношения са тясно свързани, независимо какъв режим е на власт. това не е безпричинно - пътеводна звезда на техните отношения винаги е било недоверието към Запада, ако не и отблъскването му.

Дълбочините на историята обаче не обясняват всичко. В сегашното затопляне на отношенията има аспект, свързан изключително с авторитарните личности на тези "сиамски" президенти. Колкото повече се влошават отношенията на Турция със Запада, толкова повече Москва е склонна да се вслушва в Анкара.

Посещението на Ердоган в Русия е първото след неуспешния опит за преврат. Очаква се на бизнеса да бъде отделено не по-малко внимание, отколкото на геополитиката.

Утрешната среща в Санкт Петербург ще бъде между двама лидери, чиито връзки със Запада са отслабнали, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Освен това, и Ердоган, и Путин се сблъскват с отслабването на икономиките на страните им.

Възможно е да бъде обсъден и въпросът за компенсиране на Русия заради сваления саамолет, твърди Юрий Ушаков, външнополитически съветнки в Кремъл.

Очаква се да бъде обсъден и конфликтът в Сирия. Русия подкрепя правителствените сили на Башар Асад, а Турция - бунтовниците.

Западът обаче е обезпокоен от такова сближаване, отбелязва в. "Файненшъл таймс". От яни насам двете страни намират все повече общи интереси, включително да дадат урок на Запада.

Изданието цитира анонимен турски дипломат в Москва, според когото отношенията на Анкара с Вашингтон са най-лошите за последните 50 години. И по тази причина взаимодействието с Русия става привлекателен вариант.

Путин пък приветства търканията между Турция и НАТО.

Все пак в кулоарите турските официални представители говорят с друг тон. Те уверяват, че нямат намерение да горят мостовете в отношенията със САЩ и да сключват съюз с Русия.

Западни дипломати обаче се опасяват, че Анкара ще използва Москва като лост в своите отношение със Запада, включително по сирийския въпрос.

 

Искрите между Москва и Анкара

 

Преди сдобряването между Путин и Ердоган прехвръкнаха неведнъж искри. Всичко започна на 24 ноември 2015 г., когато турски изтребители свалиха руски бомбардировач близо до границата със Сирия.

Путин поиска извинение от Ердоган. Турският президент обаче отговори следното:

"Аз мисля, че ако има някоя държава да се извинява, това не е нашата. Този, който трябва да се извинява, е единствено този, който е нарушил въздушното ни пространство. Нашите пилоти са си свършили работата по опазване на границата."

След това турският президент на няколко пъти предупреди колегата си да не си играе с огъня. Това бе в отговор на руската заплаха да наложи икономически санкции срещу Турция.

Накрая двете страни си размениха взаимни обвинения, че купуват петрол от територии в Ирак и Сирия, контролирани от "Даеш" ("Ислямска държава").

Първо Путин обвини за това Турция. В отговор Ердоган заяви, че Анкара разполага с данни на САЩ, че руски компании и "Даеш" продават петрол на Сирия.