Навлизането на руски изтребители в зоната на отговорност е провокация, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в ефира на Нова ТВ.

"Поради какви причини го правят ми е малко трудно да кажа. Но това са провокации към нас, към военните сили. Реагираме според закона, привеждаме нашите изтребители в готовност и ги вдигаме, за да прихванат целта. Ние не провокираме никого под никаква форма", подчерта министърът. 

На въпрос дали това не ни струва много пари, Ненчев призна:

"Да, винаги, когато се надигат нашите изтребители, се хабят сериозни ресурси."

Той заяви, че подобни провокации не са приятни, но са се случвали и в миналото. И добави, че подобни случаи има и с граждански полети. Попитан дали не се водят разговори защо Русия прави това, той заяви, че те са на друго ниво, по дипломатически канали, а не между него и руския му колега. 

По отношение на граничната ситуация Ненчев каза, че всичко изглежда спокойно в момента.

"Към този етап нямаме засилен миграционен натиск по българската граница. Предприели сме всички превантивни мерки, изпратили сме допълнително военнослужещи", отбеляза той, и подчерта, че има готовност при нужда да се пратят в пъти повече. 

Министърът отрече концентрацията на внимание на турската граница да оголва гръцката. Подчерта, че има активна комуникация с турските власти, и постоянно текучество на превантивна информация. 

"Имаме в готовност един кораб, който в рамките на няколко часа може да се пребазира, един хеликоптер, още един кораб, който също за няколко часа може да влезе в готовност", каза още той.

Ненчев отбеляза още, че се надява и на подкрепа от Министерски съвет и Народното събрание за проекта си за модернизация на сухопътните сили. На въпрос дали това няма да са едни излишни средства, ако скоро ситуацията със съседите ни се нормализира, той заяви твърдо:

"Бъдещето на въоръжените сили е в тяхната модернизация. Новите самолети и новите кораби ще бъдат изключително важни за България в бъдеще, независимо дали ситуацията с отбраната ще се подобрява или влошава."