Нови разкрития около кървавия атентат в Ница направи тази сутрин френският прокурор Франсоа Молен.

Разследването е установило, че терористът се е подготвял "дълги месеци" и са му помагали поне 5 души. Те са задържани и досега не са фигурирали в полицейските досиета. 

Четирима мъже и една жена са били в контакт с Мохамед Булел и са му помагали в подготовката за атентата, разкри прокурорът. Рамзи А. е французин с корени от Тунис и е роден в Ница през ноември 1994 година, Шокри Ц. е роден в Тунис през юли 1979 година, Мохамед Уали Г. е французин с тунизийски корени и е роден през февруари 1976 година, Артан Х. е албанец, роден през януари 1978 година и Енселеджа З. е с двойно гражданство - френско и албанско, и е родена през март 1974 година. От тях само Рамзи А. е осъждан няколко пъти за престъпления от общ характер. Останалите са с чисто криминално минало.

Специалните разузнавателни служби не са знаели нищо за тях. Петимата от вчера са в ареста и вече са започнали разпитите.

Те са обвинени в съучастие в подготовката на атентата, за доставяне на оръжия и връзки с терорист. Албанците са заподозрени в снабдяването с пистолет, с който нападателят стреля по полицаи в Ница. Освен това в мазе в града е бил намерен и калашник.

Според прокурора, Мохамед Булел е получавал пълна логистична подкрепа от петимата. Той е провел 1278 разговора по телефона с Мохамед Уалид Г. в продългение на една година. И двамата са били много доволни от кървавото убийство на журналисти от "Шарли ебдо" през януари м.г.

Засечени са и много разговори с другите заподозряни.

На телефона на терориста са намерени снимки от фойерверките за националния празник в Ница от 14 юли 2015 година, което сочи, че той оттогава е започнал да готви атентата, смята прокурорът.

Въпреки, че "Даеш" пое отговорността за жестокото убийство в Ница, досега не са открити сигурни данни за връзки на Булел с терористичната организация, заяви Франсоа Молен.

Той отново повтори, че 15 от ранените в Ница остават в тежко състояние между живота и смъртта. При атентата загинаха 84 души и бяха ранени 331.