Огромният брой наблюдатели, съчетан с некомпетентността на голяма част от членовете на Секционните избирателни комисии (СИК), сътвориха тотален хаос в изборния ден.

36 организации регистрираха цели 60 857 души, уж за да съблюдават за нормалното протичане на гласуването. Получи се обаче ненормално гласуване. За сравнение на миналогодишните предсрочни парламентарни избори са били регистрирани 14 180 от 26 организации (6 международни и 20 български), посочва сайтът Отворен парламент.

Още преди няколко дни стана ясно, че най-новата партия разполага с 29 000 наблюдатели, регистрирани през 5 различни организации. Формално това не е нарушение на закона, тъй карто всяка организация може да регистрира толкова наблюдатели, колкото са изборните секции (около 11 000). На практика обаче една от партиите разполага с много повече от позволените от закона наблюдатели.

"Изгониха наблюдател на Института за развитие на публичната среда от 11-а секция в 118 училище в Младост, защото нямало място да бъде записан в списъка за наблюдателите?!?!", обяви преди малко в профила си във Фейсбук директорът на института Антоанета Цонева.

Цонева докладва буквално през през минута за нарушения от страна на наблюдателите, както и за грешки, допускани от членовете на СИК.

Наблюдатели на новата жълтосиня зебра се прескачат в секциите в София, каза Цонева малко по-рано през деня. Лично тя станала свидетел как в една от секциите в Младост има двама души с бадж на наблюдатели, които се представили като хора на единствената двуцветна зебра. Това е нарушение на закона, тъй като всяка формация има право на не повече от един наблюдател в едно изборно понещение. След разпореждане от шефа на СИК единият от двамата наблюдатели напуснал изборното помещение.

"В секция 74 в кв. "Христо Ботев" има наблюдател и представител на партията на Бареков, наблюдателят не знаеше от коя организация е, няма бадж, в удостоверението пише "Младежи за балканите", на мен ми каза, че ВМРО я изпращат, на обучение не е ходила", написа още по повод наблюдателите Цонева. 

В 71 секция в кв. "Филиповци" пък от института са регистрирали предварително разпластени бюлетини. По закон бюлетината трябва да се откъсне от кочана пред избирателя. В друга секция пък, на масата на която стоят изборните експерти, Цонева е снимала и инструкции до членовете от квотата на БСП, дадени от... БСП. Друга снимка пък показва неправилно сгънати бюлетини в урната, тъй като никой не бил запознат с указанията на ЦИК. 

Разделените бюлетини. Снимка Антоанета Цонева

По повод т.нар. информационни табла, на които са изложени имената на кандидатите с цел отбелязване на преференцията пък Цонева написа: "Трябва лупа, за да се чете това, аз се затруднявам". И в действителност шрифтът е много ситен.

Търси се лупа. Снимка Антоанета Цонева

Фрапиращ е и постът във Фейсбук на медицинската сестра Ружа Братанова. Тя написа:

"Снощи говорих със съученик по телефона, който днес е наблюдател на изборите. Освен възнаграждението за наблюдението ще получи и 60 лв, за да гласува за конкретна партия. Значи тези наблюдатели не са там, за да наблюдават за нарушения, а за да нарушават срещу заплащане.Това обяснява и големият брой на наблюдателите в секциите. Да не се окаже, че само те ще са тези, които ще гласуват? Попитах не може ли да вземе парите и да гласува по свой избор. Отговори категорично не, после проверяват по ПИН кода и ако не си спазил обещанието... връщаш двойно и в тъмното те потрошават... Този факт е достатъчно красноречив, че държавните субсидии на партиите трябва да се спрат".

Избирателите разпознаха преференцията

Иначе 40% от хората, които са отишли до урните, са упражнили правото си на преференциален вот, съобщиха от "Галъп Интернешънъл". От агенцията обаче уточниха, че не е сигурно дали всички, които са заявили, че са гласували преференциално, наистина са го направили.

На последните евроизбори около 20% бяха заявили в изборния ден, че са упражнили преференциален вот, но в крайна сметка се оказа, че този процент е около 10 за основните партии. На вота днес реално за пръв път гражданите имат право на истинска преференция.

Прагът за разместване на листата е само 5%, а бюлетините без преференция не се броят за предпочитание за първия в листата, както е на местни и парламентарни избори. За пръв път преференциалният вот е съчетан и с интегрална бюлетина, което е голямо постижение за демокрацията ни, въпреки че подобнно съчетание отдавна съществува дори в Косово.