Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Премиерът Бойко Борисов днес реши да се спре пред парламентарните репортери на излизане от пленарната зала след контрола. И този път да се "разходи по политическия конспект" - от тероризма през отношенията с Русия и енергетиката, въпреки че първоначално се опита да "финтира" наредените камери и микрофони. Разговорът започна от актуалната тема - новината, че един от терористите от Истанбул е бил задържан в България през 2011 г., но е пуснат от съда и е постановен отказ да бъде екстрадиран в Русия.

ВЗРИВЕНИЯТ В ИСТАНБУЛ АХМЕД ЕДНОРЪКИЯ - ПУСНАТ ОТ СЪДА В ПЛОВДИВ

"Това, което ме касае мен, е, че българските служби са свършили, каквото е необходимо. След това не мога да коментирам работата на съда, те се влияят и от конвенции, и от споразумения и международни документи... Но правителството със своите служби си е свършило работата и той е бил задържан", обясни Борисов.

Премиерът не влезе в подрбности дали мерките за сигурност и срещу тероризъм у нас са достатъчни, само отбеляза, че сигурно и властите в Брюксел, Париж и Лондон са си мислели, че взимат достатъчно мерки. После допълни:

"Терористичните актове стават все по-брутални. Но трябва и да се живее. Светът се движи... Като приложим по-строги мерки за сигурност до каква степен се затрудняма и трафикът, и достъпът до летището..."

Без да е ясно каква точно е връзката, премиерът заяви, че винаги е бил за "мирно решение на конфликтите и в Сирия, и за прекратяване на огъня, защото не може с война да постигаш мир".

Борисов заяви, че и в НАТО е казвал на колегите си, че маса човешки съдби там били загубени и тези хора вече са в други измерения заради преживяното.

"Не може в Сирия от 4 страни да се мятат ракети и да очакваме това да донесе до мир. Ясно е, че това не е много изгодно да се говори политически, защото, нали, всичките сме големи ястреби, но докато има такава международна политика и така се решават конфликтите - нищо добро не очаква света". 

Попитан за искането на ЕС да приватизираме "Булгартрансгаз", Борисов обясни, че от години в Европа тече процедура по раздържавяване на този вид компании. По думите му обаче българската страна е обяснила пред ресорния еврокомисар, пред Жан Клод Юнкер и Доналд Туск зато това е опасно за България и защо ние не искаме да го направим. Борисов пропусна да обясни това и пред медиите, но обяви, че се водят преговори то темата от Томислав Дончев и Теменужка Петкова. До обяснението пред Юнкер и Туск се стигнало, защото "инфриджмънт продецурата, която бяха нагласили, е за 300 млн. евра", заяви премиерът.

Щом стана дума за Русия, Борисов веднага се скара на медиите "да четат преди да го питат неща". Подразни го въпросът с какъв мандат външният министър Даниел Митов е изпратен в Сочи, където ще се срещне и с руския си колега Сергей Лавров. Борисов се сопна, че това е събиране на външни министри и Лавров ще има срещи и с министрите на Турция, и на България, и вероятно с всички. Все пак накрая отговори:

"Ние имаме доста неща да решаваме - и енергийни проекти с тях, ... визов режим и облекчаването му, санкции, знаете, имаме и се надявам... тая година няма да паднат, но другата година се надявам поне в селското стопанство да паднат, защото там ние търпим огромни загуби... Задачата, която съм поставил (на Даниел Митов  - б.р.), е да нормализира крайно острата позиция на Русия към България, както нашата към тях и превръщането ни в най-големия враг на Балканите за Русия. Президентът Путин и Медведев ходят в Атина, в Белград, в Будапеща, обикалят ни, което се създава едно излишно напрежение, което не е необходимо...", каза Борисов.

На реплика, че в България обаче бе президентът на Украйна Петро Порошенко, премиерът реагира:

"Разбира се, ние искаме и с Порошенко да сме добре... нашата политика е такава, че  да сме добре с всички".

На въпрос за съвета от лидера на АБВ Георги Първанов да поиска среща с руския президент, Борисов каза:

"Аз съм мвого по-нисно ниво от президента Путин, за да искам аз среща", припомняйки, че по протокол президентите се срещат с президенти, премиерите - с премиери и т.н. - Аз имам работа с техния премиер. Но многократно съм казвал - такива среши се правят тогава, когато има какво да се договори. Аз съм доволен, че европейската позиция и българската позиция са едно и също. Ние не можем да действаме самостоятелно.

Премиерът обяви, че всички варианти, например за бъдещето на "Южен поток", могат да се решат само на ниво ЕС и съгласие на страните - дали този проект ще стане частен, дали моге да е част от "Танап" и т.н. По думите му можело дори балканският газов хъб да мине заедно със "Северен поток" 2. 

От последните изказвания и на Путин, и на всики останали, става ясно, че Европа е тази, кято трябва да вземе решенията, а ние сме част от нея.

Накрая Борисов се заинтересува на какъм принцип ще се разделят ДПС и новията партия на Лютви Местан - ДОСТ, когато Путин и Евроган се сдобрят, накъдето се върви. 

Борисов обясни на медиите отново да прочетат, когато го питаха ще се налага ли скоростно въвеждане на еврото, както нисаха западни медии.. По думите му въпросът дали ще се приеме или не еврото не е въпрос на желание, а на договори. Борисов припомни, че ние не отговаряме на критериите за влизане в еврозоната, макар и спестявайки си буквалното признание на това обстоятелство. 

Ключови думи

Коментари

Фатмак

Геополитическите възгледи на селтака от Банкя. Толкова трагични, колкото глобално-икономическите на селтака от Перник, дето му е министър. Толко си можеме.

...

"Ние не можем да действаме самостоятелно", ето затова достойните народи ще излязат от ЕС.

Иво

Този кърти мифки секакви!

Той е

Бойко Борисов, член на БКП, отказал да се деполитизира, учил за милиционер ( пожарникар ) в школата в Симеоново, шеф на охранителна фирма Ипон ( т.е. от мутрите на прехода ), охрана на Тодор Живков ( негов кумир ), предложен от Бриго Аспарухов за главен секретар на МВР по времето на "царя" ( повикан да свали СДС и Костов ). Не е участвал при свалянето на БСП по времето на Жан Виденов, т.е. е бил от другата страна на демократичните промени, наричаше Костов Гаргамел, което показва каква му е културата .Пръв приятел с олигарсите, като Валентин Златев, много се уважаваха с Първанов. Чел е единствено "Винету" и е горд с това (Аз съм прост и вие сте прости, значи ще се разбираме ).

КАРЛ МАЙ

И двете части на Винету ли е изчел?

май не е той

Ах, ти палавнико, за Станишката си жалиш!

Нито сърби, нито

гърци са яли руското дърво така, както ние. И румънците. Няма как да не ги презиряш и мразиш като държава!!!!!

Батко Путя е герой и за свойто робче Боко мисли той!

Евгений Лайнофф

Точно така, Борисов! Русия е добре и ние сме добре, това е принцип ненарушим. П.П. Шнур за хохлите. :)

Нора

Твърде много грешки в последните десетина изречения, пък и преди тях?! Да не би редакторът ви да е в отпуск? Или по-лошо?! Във всички случаи е срам за сайта! Вземете мерки!

Гечо

Прост човек.

Фатмак

Карл Май, пък не знае, че "Винету" има три части. Хм.

ами

Боце със СТанишко и Пеевски развалихте отношенията с Русия. Кой ви кара да правите ЮЖЕН ПОТОК против европравилата(ясно е че желанието за кржаба), кой ви кара да спирате Южен поток в присъствието на Доналд Тръмп и Маккейн?! Ами то първо се мисли и послед се действа. А сега - къде сбъркахме с руснаците. Същата тъпа история е и Гоце с неговия ГОЛЯМ ШЛЕМ. Желанието все да се правите на тариката, а накрая България да плаща за всичко. МНОГО СТЕ МАЛКИ, за да си играете с Русия, а пък с НАТО още по-зле. Накаря ГЕРБ ще свършат като Царска България - ще влошата отношенията на България с целия свят!

Развеселен

уважение всекиму, вересия никому

бони

Малък и страхлив човек - малки и страхливи цели!!!! Нещастен пъзльо с напомпани мускули!!! Що не стане с Путин спаринг партньор на карате??? Ами щото най-му приличат селските мачлета!!!!

Кънчо Стойчев по "румънския модел" на Пърдан ГъЖъ

Ако Пърдан ГъЗъ имаше една трета от мозъка на Борисов, щеше да е станал поне шеф на панелката. Ама не би.

е

добре Аватар не е съгласен - питам КОЙ развали отношенията на България с Русия. Без отговор на този въпрос няма как да си оправим отношенията? Просто ГЕРБ, БСП и ДПС вкиснаха отношенията на България с Русия. Те не могат да ги оправят по никакъв начин, защото нямат понятие КАКВО ОЗНАЧАВА ТЕРМИНЪТ - приятелски отношения. Нито пък знаят значението на термина - СЪЮЗНИ ОТНОШЕНИЯ. Едни неграмотни ГЕРБ-ери, които правят България за смях!

Дипломатка от кариерата по "румънския модел" на Пърдан ГъЖъ

До долния путьо маринкин - когато е да се пъчите пред камерите, Борисов спрял "Белене", щото Костов или Пърдан тъй бил казал, спрял патока, пак щото Пърдан тъй бил обявил в някакво интервю, намалили цената на газа, щото на Малтинча му са спукал хемороида, спрели Бургас-Александропулус, щото на Иленка Костовата фондацията била организирала водосвет, и т.н. и т.н., а кога стане да се търпят негативи, за всичко е виновен Борисов? Ха-ха-ха-ха... десебарска отрепко комунистическа, отноишенията на цяла Европа с Русия са развалени, защото анексира Крим. ЕС наложи санкции и колкото и да се тръшкате комунетата, санкциите ще останат и ще се спазват от всички страни членки до момента, в който ЕС реши да отпаднат. А който иска да се сърди, нека си се сърди.

аха

Руска комунистическа подлога си, Бойко и такъв ще си останеш.

Дара

Борисов с цел: Да не сме най-големият враг за Русия на Балканите. Премиерът се разходи по политическия конспект - от тероризма до еврото, от Русия до мира в Сирия...........Това е лъжа! И какво от това? Живеем ли вече във време, когато фактите нямат никакво значение, а истината е предмет на присмех?.........Изгледах интервюто, 10-на минути е. Не е вярно, че премиерът се е разходил, разходиха го! Срам и позор е да има подобни репортери! Диков зададе въпрос дали ще се среща с Путин и млъкна, което едва ли ще му попречи в неделя да напълни 3 часа с пелтечене какво бил искал да попита! Нямаше преградни съоръжения, но премиерът направи забележка за звънящи телефони /Слави Трифонов за подобно нещо глобява по 100 евро хората от екипа си, защото показва неуважение!/ Повтарям, че би трябвало да ни е срам от нивото на репортерите, които даже се изживяват като журналисти. Борисов отговори на всички зададени въпроси, включително и защо се чувствал разочарован от последния съвет на ЕС. За мен важното е, че европейската позиция и българската позиция са едно и също! Фактите са като размера - винаги имат значение!

даката

разбира се,че не трябва да сме най големите врагове.просто трябва да сме максимално отдалечени,икономически,политически,културно от тази пропадаща ретроградна държава

$

Някой ако не е разбрал,министър председателя ни е жена тоя няма топки има дупки.

Анатом по "румънския модел" на Пърдан ГъЖъ

Ти живееш в бъдещето бе, човек. Пърдан още не е станал Премиер...

Не трябват топки, а акъл и гръбнак!

Фатмак

Отношенията на България с Русия ги развалиха окончателно Вигенин и Станишев с твърдата си позиция за Украйна и Орешко със спирането на Патока.

Дара за "Той е"

Дано това не го правиш повече. Не повтаряй глупости, защото като повтаряме глупостта ние я правим безгранична! Знаеш ли чия е тази разработка от типа "квартален отговорник пише донос"? И аз не знам, но предлагам да се вгледаме отблизо 1. Бойко Борисов, член на БКП - вярно, както и още 1 милион българи. 2. Отказал да се деполитизира - лъжа! Деполитизирането беше по решение на парламента след протести, засягаше повече армията и означаваше, че махат ППО-тата и партийните секретари по месторабота. Ако откажеш да се деполитизираш - те уволняват или напускаш! БКП стана БСП през април 1990 г. Не знам Борисов да е бил член на БСП. Тази миризлива партенка я пуснаха във вестника на съветските доносници Минчо, Начев и Бончо "Нова зора"! 3. Учил за пожарникар в школата в Симеоново - вярно. Всички пожарникари и милиционери учеха там, но милиционерите бяха авангард на БКП, а пожарникарите -не. 4. Шеф на охранителна фирма Ипон ( т.е. от мутрите на прехода) - лъжа! Фирма Ипон не е била символ на мутрите, за разлика от ВИС, СИК, Корона, Олимп, Орион, Мултигруп и Трон. 5. Охрана на Тодор Живков - вярно. Фирма ИПОН е охранявала Живков, когато той е бил подсъдим и под домашен арест, както и свален от всички заемани постове. 6. Живков е негов кумир - лъжа. Ако му беше кумир, Борисов днес щеше да е лидер на БСП. 7. Предложен от Бриго Аспарухов за главен секретар на МВР по времето на "царя" - вярно! В последните 15 години не е имало публична изява на Аспарухов, в която да не е съжалил, че е препоръчал Борисов за главен секретар. Онова, което сигурно не знаеш, е, че самия Аспарухов беше стяган за нещо като супер шеф на всички специални служби, но му се размина! Май още не го е преживял. 8. Повикан да свали СДС и Костов -лъжа. Царя беше повикан, даже не повикан, а доведен да свали ОДС и Костов. Това го казвам със стискане на зъби, защото и днес мисля, че Димо Гяуров като шеф на разузнаването и ген.Атанасов като шеф на контраразузнаването проспаха "завръщането на царя". 9. Не е участвал при свалянето на БСП по времето на Жан Виденов, т.е. е бил от другата страна на демократичните промени - лъжа! Виденов сам подаде оставка. Това е период, за който малко се знае, но мога да ти кажа, че тогава /1996 г./ месеци по-рано сляха Коледа и Нова година и не се работеше цели 10 дни! Нямаше даже и вестници, само Капитал май излезе. А и да не забравяме убийството на Луканов 3 месеца по-рано. 10. Наричаше Костов Гаргамел, което показва каква му е културата - може и да е вярно, но Костов за огромна част от българския народ и до днес е мега крадец и циганин, без значение дали ти харесва. Аз не съм чула Костов да е протестирал срещу клипа "гласуваш за Бойко, получаваш Костов", а клипчето е дело на същите друзя от "Нова зора"! Култура не е само да ходиш на театър, а да знаеш къде да ръкопляскаш и как деликатно да си бръкнеш в носа, ако се налага. Виж, да не обиждаш другите хора, това е етика. 11. Пръв приятел с олигарсите, като Валентин Златев - недоказано. Бизнесът на Златев не е във възход по времето на Борисов, напротив. Когато Дянков се опита да сложи измервателни уреди някои не го приеха като приятелски жест. Иван Костов продаде Нефтохим-Бургас на Лукойл или с други думи на Валентин Златев. Не е игра на думи, друга игра е! 12. Много се уважаваха с Първанов - лъжа. Борисов прие подкрепата на АБВ, които са болни властолюбци, за правителството заради предстоящото решение по делото за АЕЦ и беше важно руските марионетки да са ни пред очите, а и Калфин се справи. 14. Чел е единствено "Винету" - лъжа, която коства кариерата на много възгордели се некадърници. 13. Гордее се с това (Аз съм прост и вие сте прости, значи ще се разбираме) - лъжа. Борисов е много амбициозен, бил е отличник и е изключителен артист. Според известна издателка обичал да чете и сам си купува книги. Щом за повече от век нито един български премиер преди него не го е казал на глас, значи ги е било страх, а колко прости имаше .....П.П. Не е далеч времето, когато производителите на подобни съчинения ще носят наказателна отговорност! Няма къде да се скриеш, най-малко в Брюксел! Написаното за Борисов е преобладаваща лъжа. Бедров вече ни предупреди, чe фактите нямат никакво значение, а истината е предмет на присмех? Дано скоро се появи и стойностен текст за клишето като заразно зло!

Petyo9

Мале, мале! С голи гърди (лъжи) запушваш амбразурата! И защо? Да браниш един полуграмотен пожарникар, който с всяко свое действие показва близостта си с мафията (вече и с международната). Един ден децата ти и внуците ти ще се срамуват от теб.

Аааа..,

Г-н Борисов.С тоя да си добре,с оня да си добре.....Дълго не можеш да стоиш в разкрачен стоеж,защото ще се разчекнеш.То и в демагогията си човек трябва да има мярка.Хората трева не пасат...

Ееее...,

При разкрачен стоеж човек има най-стабилната опора. Това не важи за днешни комунисти и вечни костовисти! Тяхната гледна точка е на полегнали! А ти може би има предвид шпагат и аз мога да ти дам пример, но ще е грозно.....

Абе изроди не моге да не намесите костов. Имаме неграмотна мутра плюеме костов.яжте му черния

черния хляб му го ядохме, какво друго?

Защо душманите на Борисов са неграмотни? Само Винету или и него сте пропуснали?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.