Великобритания ще остане "специалния" партньор на САЩ, увери американският държавен глава Барак Обама, който говори пред студентите в университета Станфорд днес. В речта си пред тях той коментира накратко решението на референдума във Великобритания.

"Само преди няколко часа говорих с британския премиер Дейвид Камерън. Дейвид беше страхотен партньор на глобалната сцена. На базата на нашия разговор съм уверен, че Великобритания e ангажирана да излезе по организиран начин от ЕС. Съгласихме се, че икономическите ни и финансови екипи ще поддържат близък контакт, като ще се фокусираме да поддържаме икономически растеж и финансова стабилност", каза Обама.

Той поясни, че след това е говорил и с германската канцлерка Ангела Меркел.

"Мисля, че вчерашният вот говори за настоящите промени и предизвикателства, които са вследствие на глобализацията. Но докато отношенията на Великобритания с ЕС ще се променя, има едно нещо, което няма да се промени – специалната връзка между нашите два народа. Това ще издържи. ЕС ще остане един от нашите незаменими партньори. НАТО ще остане крайъгълен камък на глобалната сигурност", заяви твърдо Обама.

И добави, преди да продължи речта си конкретно към станфордските студенти:

"Нашите споделени ценности – нашият дълг към демокрацията и плурализма, към това да има възможности за всички хора в един глобализиран свят – те ще продължават да обединяват всички ни."