Изглежда, знаменитата фраза на Виктория Нюланд1 за ЕС, огласена в телефонен разговор с посланика на САЩ нв Украйна през 2014 г., се оказа дългосрочна постановка.

Е, какво да се прави... Още две години отказ от суверенитет при вземането на самостоятелни решения в международните дела и провеждане на политика на санкции - и ЕС ще създаде предпоставки не само за такива референдуми на територията си.

ЛАВРОВ ЗА "БРЕКЗИТ": НЕ КОМЕНТИРАМ МЕДИЦИНСКИ СЛУЧАИ

Вече успя да ни "поздрави" с Brexit вездесъщият Михаил Макфол2 и другарчетата му, които искрено вярват, че и Мъртво море е убито от Русия. А на онези, които са способни да мислят и анализират самостоятелно, бих искала да припомня, че през последните две години Брюксел и Лондон бяха предимно във фарватера на американската политика. Между впрочем, когато Европа се вслушваше в Русия (като например по въпроса за недопустимостта на нахлуването в Ирак или безалтернативността на политическото решение за иранската ядрена програма), тя бе винаги печеливша, като запазваше имиджа си, за разлика от онези, които безропотно слушаха Вашингтон.

И ПОБЕДИТЕЛЯТ Е... ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ

Смайващи са оценките на първите резултати от референдума, прозвучали от устата на представителите на официален Лондон. Въпреки че това е вътрешна работа на Великобритания (не се уморяваме да говорим за това) и че поданиците изпратиха ясен сигнал за това какво мислят за политиката през последните години, шефът на външнополитическото ведомство [Филип] Хамънд "изрази надежда, че Brexit не трябва да отслабва режима на санкции срещу Русия", като на практика плю в лицето на собствения си народ. How smart!3

Получава се интересна история. Явявайки си заклет лобист на провеждането в ЕС на политика на антируски санкции (щом Хамънд заговори за тях в контекста на собствения им референдум), политическият елит на Великобритания докара европейците доникъде. А сега в желанието да снеме от себе си всякаква отговорност заявява нещо от рода на: "Вечерята бе добра, тръгваме си, а сметката ще я платят европейците."

Нас никога няма да ни оставят на мира, защото винаги е било така. Но, господа, не бива все пак толкова явно да прикривате своите грешки зад думата "Русия".

А сега един съвет към английския политически елит. Опитайте се да започнете да уважавате британците поне в същата степен, в каквато Русия уважава решенията на вашия народ, без да се бърка във вътрешните работи на Великобритания.

Като цяло няма да се учудя, ако вместо отделни термини за страни като Grexit и Brexit скоро се появи универсалното понятие Whoexit?

-----

1"Майната му на ЕС", заяви в разговора Виктория Нюланд, говорител на Държавния департамент на САЩ.

2Името му е Майкъл Макфол. той бе посланик на САЩ в Русия през 2011-2014 г. и днес написа в туитър, че излизането от ЕС е победаа на Путин.

3Колко умно! (англ.)

* Получава се игра на думи. Who exit? означава "кой  напуска?" Но се прави асоциация и с добре познатата и у нас мръсна дума от три букви. Произнася се "хуекзит"

** Мария Захарова е говорител на руското външно министерство. Известна е с острия си и често арогантен език. Мнението й е публикувано в профила й във фейсбук. Заглавието е на Клуб Z. Самата Захарова пише, че то е в края, т.е. Whoexit?