Британците гласуваха за Тръмп, който снощи отлетя за Шотландия, както и срещу Обама и Хилъри Клинтън, коментира обрата на Острова Джоел Полак - старши редактор от агенция Брайтбарт нюз.

Британските гласоподаватели избраха да напуснат ЕС напук на проучванията и на американския президент Барак Обама, който призова Обединеното кралство да остане в Съюза. Този призив отправи и Хилъри Клинтън. Само Доналд Тръмп подкрепи кампанията за излизане.

РЕАЛНО ПРЕБРОЯВАНЕ - ОСТРОВЪТ СЕ ОТЦЕПВА

Стратезите на републиканците критикуваха идета на Тръмп да посети Великобритания в разгара на кампанията и в навечерието на острата му атака срещу Хилъри по-рано тази седмица. Сега обаче изглежда, че рискът си е струвал от гледна точка на външната политика.

Призивът на Обама може да е подтикнал някои гласоподаватели да подкрепят напускането. През април той предупреди британците, че могат да се окажат на опашката за търговия със САЩ, ако излязат от ЕС. Великобритания обаче не беше на опашката нито веднага след терористичните атаки на 11 септември 2011 г., нито във войните в Ирак и Афганистан, припомня Полак, като привежда цитати от пресата на Острова срещу думите на американския президент.

Хилъри също подкрепи оставането, като неин съветник направи изявление от нейно име. Двамата с Обама се оказаха на грешната странана историята.

Тръмп, който идва в Шотландия да открие комплекс за голф, обеща през май, че излизане от ЕС няма да постави Великобритания "на опашката", и заяви:

"Мисля, че ако бях от Великобритания, вероятно щях да поискам да съм в друга система."

Той потвърди миналата седмица подкрепата си за излизането, като каза пред в. "Сънди таймс":

"Лично аз бих бил по-склонен да напусна по много причини като тази да имам по-малко бюрокрация... Но не съм британски гражданин. Това е само мое мнение."