Патриотичният фронт (ПФ) ще подкрепи антикорупционния закон, изготвен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева на първо четене. Това казаха депутати от Фронта пред Клуб Z. Патриотите са се обединили около тази позиция след последните консултации между тях и Кунева. Това означава, че законът ще бъде приет на първо четене, защото подкрепящите го  - ГЕРБ, Реформаторския блок и ПФ имат общо 124 депутати.

На второ четене обаче патриотите ще настояват всички текстове, които не ги удовлетворяват, да отпаднат. На първо място това е възможността бюрото за борба с корупцията по висшите етажи на властта да работи по анонимни сигнали. Вносителите твърдят, че най-важното ще бъде не дали сигналът е подписан, а дали информацията, съдържаща се в него, може да бъде проверена и доказана. Въпреки това обаче голяма част от депутатите продължават да имат резерви.

Преди дни комиисията за борба с корупцията не прие закона на Кунева. Тогава шефът на комисията Валентин Иванов (ПФ) изтъкна, че има големи разлики между това, което пише в този закон и антикорупционното законодателство на Германия например. Според немското законодателство лицата, срещу които са подадени анонимни сигнали, се считат за "жертви". И докато върви разследването срещу тях, специална комисия следи за начина, по който то протича.

Други разлики са, че в Германия се преследват само хората от най-високите етажи на властта, докато в приложното поле на закона "Кунева" попадат и ниските етажи.  Обект на следене в Германия са всички граждани на ЕС, докато у нас законопроектът засяга само български граждани. Законът "Кунева" преследва само пасивния подкуп - получаването, докато в Германия се преследват активния, пасивния подкуп и дори приносителя на подкупа.

Патриотите настояват също така председателят на антикорупционното бюро да се избира ако не с мнозинство от 2/3 от депутатите то поне със задължително мнозинство от 121, а не с обикновено (повече от половината от присъстващите). Те изтъкват, че този човек ще има много голяма власт и не може да бъде избиран по най-лесната процедура. От Фронта освен това настояват за силен парламентарен контрол върху дейността на бюрото

Преди 6 месеца законопроектът бе отхвърлен от депутатите още на първо четене. Наскоро той бе внесен отново след известни промени в него. От изявления на висши представители на ДБГ в последните месеци стана ясно, че е възможно, ако законът отново не бъде приет, партията да напусне управлението.

В първия проект антикорупционният орган, наречен Национално бюро обединяваше три органа - Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и звено от Сметната палата. В новия вариант към тях се добавя и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.