Работна група, в която ще участват представители на всички партии в Реформаторския блок и на Гражданския съвет, ще пише правила за номинация и критерии за избор на общ кандидат за президент. Това стана ясно след заседание на Изпълнителния съвет на РБ - трети поред, в който участниците твърдят, че се води конструктивен разговор.

Първата сбирка на групата ще е в петък, съобщи представителят на ДБГ в нея и партиен председател на изборния щаб Димитър Делчев. Реформаторите са си дали и срок от 2 седмици, в които да изработят и механизма, по който да се номинира бъдещата кандидат-президентска двойка. Това ще е и срокът за представяне на имена, твърдят участници в сбирката. 

Засега от СДС предлагат механизмът за номинация да е чрез вътрешни избори. Настояват още гражданите в РБ да предложат името на кандидата за изборите наесен. През това време депутати от ДБГ из страната продължават да представят Найден Зеленогорски като подходяща номинация. 

Останалите партии в Блока мълчат по въпроса.

Въпреки привидно добрия тон в РБ, спор все още има по темата дали и кога коалицията трябва да свика общ конгрес, на който да бъде избрано и единно лидерство. ДСБ, начело с Радан Кънев, настоява това да стане преди изборите. СДС и ДБГ, които вече провалиха опити за организация на такъв конгрес, смятат, че това може да стане най-рано след президентския вот. От партията на Меглена Кунева неотдавна "заподозряха" дори, че тъмносините искат друг да излъчи кандидат за президент, а в замяна да се преговаря за водачеството в Блока. Това, разбира се, бе отхвърлено от ДСБ. 

"Внимателни сме към хора, които първо казват, че РБ бил  изчерпан проект, а след това уж искат съюзен конгрес. Двете неща си противоречат", коментира Делчев по адрес на тъмносините, цитиран от пресцентъра на ДБГ.