Централната избирателна комисия (ЦИК) отново демонстрира специално отношение към партия "Атака".

След като първо отказа и после бе принудена от съда да санкционира нарушенията в агитацията на националистите, преди седмица комисията реши да изпрати до областните управители указания да премахнат нередовните билбордове. Става дума за реклама на телевизия Alfa, на които обаче пише и името "Атака", добавен е ликът на Волен Сидеров, а на някои от тях дори бе залепено допълнително числото 20, какъвто е поредният номер на партията в бюлетината.

ЦИК обаче не изпратила решението си до областните управители. Конфузното признание става на вчерашното заседание, чийто видео запис вече е качен на сайта на комисията. 

Членът на комисията Румен Цачев (ГЕРБ) докладва за новопостъпила жалба от "Протестна мрежа" за билбордове в Русе, които все още не са свалени, въпреки решението на ЦИК. Към жалбата има прикрепени и снимки от 18 и 19 май (неделя и понделник).

Това е една от изпратените до ЦИК снимки от Русе

"След като направих служебна справка, установих, че решението не е изпратено на областните управители и те не са известени за това решение", съобщава Цачев.

Той проверил в администрацията на ЦИК защо се е получила така, но там не могли да му дадат обяснение. 

Това съобщение впечатлява само един от членовете на комисията - Ивайло Ивков (Синя коалиция):

з не мога да си представя, че имаме решение да се премахнат въпросните агитационни материали и то съгласно решение на ВАС, а администрацията не го била изпълнила. Нека да си изясним, явно грешката е в нас. Какъв е смисълът на взиманите от нас решения, ако администрацията не ги изпраща на областните управители", възмути се Ивков. 

Междувременно Върховният административен съд отхвърли и жалбата на "Атака" срещу въпросното решение на ЦИК.