Конституционният съд на свое заседание днес реши да допусне по същество разглеждането за противоконституционност на три от въпросите за референдум, предложени от "Шоуто на Слави" и инициативен комитет. Това съобщиха от институцията след края на сбирката си.

Мотивите на магистратите още не са обявени, но това предстои, както и насрочване на делото по конкретните теми.

На 27 май президентът Росен Плевнелиев сезира КС с искане да се установи дали допускането на три от въпросите не противоречи на Конституцията. Става дума за следните питания към народа:

- Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

- Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

- Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Мотивите му накратко бяха, че намаляването на броя на депутатите може да изисква свикване на Велико народно събрание, а по такива теми не се допуска допитване по закон, че преди по-малко от година е имало референдум за електронното гласуване, а изборът на полицейски началници противоречи на принципа за разделение на властите.