Има опасност от повторение на кризата в мащабите на 2008 г., предупреди японският премиер Шиндзо Абе, цитиран от АФП.

Той заяви това в началото на срещата на Г-7 Лидерите на седемте най-развити икономически държави в света се събраха на двудневен форум в Исе-Шима, Япония.

"Световната икономика сега се намира на кръстопът. Ако бъдат взети погрешни мерки, можем да се сблъскаме с криза, чиито мащаби излизат извън рамките на обичайните икономически цикли", каза Абе.

Той изтъкна, че от 2014 г. цените на суровините са паднали с 55 на сто, което е съпоставимо с показателите, регистрирани в периода преди и след фалита на американската банка "Леман брадърс", от който преди 8 години започна световната финансова кризи.

Лидерите на "голямата седморка" обаче имаха разногласия в оценките си за рисковете от повторение на кризата. По този повод участниците ще съгласуват допълнително заключителната декларация.

В срещата участват президентите Барак Обама на САЩ и Франсоа Оланд на Франция, германската канцлерка Ангела Меркел, премиерите Шиндзо Абе на Япония, Джъстин Трюдо на Канада, Матео Ренци на Италия и Дейвид Камерън на Великобритания, както и шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Лидерите хванаха лопатите и засадиха японски кедри в двора на храма "Исе Джингу". Това е най-голямата шинтоистка светиня. Там домакинът Абе заведе гостите си. Посещението на храма е спорно, защото според критици японският премиер подхранва своите консервативни поддръжници, отбелязва ТАСС.

Матео Ренци обяви, че следващата среща на Г-7 догодина ще бъде на италианския остров Сицилия.