Изпълнителният съвет на Реформаторския блок ще се събеде днес, за да преговаря за стратегията си за президентските избори. Такава среща имаше и преди почивните дни около 24 май, но не се стигна до решения, а по-скоро до напрежение.

Конкретната причина бе ходът на ДСБ да призове за обединение около номинацията на Росен Плевнелиев за нов мандат, подкрепена ден по-късно от Гражданският съвет на РБ и представители на НПСД и БЗНС. На следващия ден самият Плевнелиев обяви, че няма да участва в изборите.

Засега има две основни тези в рамките на дясната коалиция - на СДС и на ДБГ. Позицията на сините е, че трябва да има общ кандидат за президент на Реформаторския блок, който да е силна надпартийна фигура. А коя точно да е тя да те реши на вътрешни избори. ДБГ засега пледират по-скоро за старт на разговори за обща кандидатура от управляващото мнозинство - ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт. Хората на Меглена Кунева са и единствените, които са "лансирали" в публичното пространство свои представители като хора, които според тях имат качества за номинацията - например Найден Зеленогорски или Даниел Вълчев. СДС в отговор обяви, че предпочита непартийно лице.

Преди ден Вълчев, който участва в Изпълнителния съвет на блока, обяви, че има два подхода. Единият е обща дясна номинация на властта като отпор срещу евентуално ляво или лявоцентристко обединение. Вторият - РБ да участва в изборите самостоятелно, за да докаже подкрепата си на избори.

"В ДБГ мислим, че обща дясна кандидатура е най-добър вариант за РБ", обяви Вълчев пред БНТ.

Прогнозите преди заседанието днес са по-скоро, че до окончателно решение няма да се стигне. В споразумението за създаване на блока изрично пише, че партиите в него трябва да се явят заедно на пълен цикъл от избори, в това число и президентски.