Трябва да уважаваме и да сме положително настроени към всички български президенти, защото те са пряк избор на народа. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод отказа на настоящия държавен глава Росен Плевнелиев да се кандидатира отново за поста на изборите тази есен.

ПЛЕВНЕЛИЕВ: НЯМА ДА УЧАСТВАМ В ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

"Убеден съм, че можеше да бъде разглеждан като възможност за втори мандат. Нека търсим възможната причина и в единствените разрушители в дясното през годините на прехода. Това е ДСБ, и в лицето на председателя на ДСБ и на всички членове, които се изказаха през последните няколко дни. Ако не друго, можеха да проведат разговори за техните политически намерения с него."

Той има предвид предложената подкрепа от Радан Кънев и ДСБ за втори мандат на Плевнелиев, която президентът отхвърли, като отбеляза, че не е бил информиран за нея, преди да бъде обявена публично.

Цветанов отбеляза още, че ПГ на ГЕРБ уважава много Плевнелиев за работата му в един тежък период и че двете служебни правителства, които президентът назначи през последните години, са дали основата за всички реформи - съдебна, пенсионна, в енергетиката.

Гроздан Караджов от РБ, който също бе сред тези, подкрепили кандидатура за втори мандат на Плевнелиев, отбеляза, че решението на президента какво да прави с политическата си съдба е очевидно негово.

"Точно това казахме и ние. Предлагаме своята подкрепа безусловно и без да сме влизали в пазарлъци с него. По-почтен начин да се застане зад някого и да му се даде подкрепа няма. И мисля, че това беше правилният начин", каза Караджов.

Той допълни, че оттук нататък очаква да се влезе в дребни пазарлъци за общ кандидат. И разкри основното си притеснение:

"Да ви кажа от какво се опитваме да се предпазим - на Изпълнителния съвет на РБ имаше ясна заявка от страна на Гражданския съвет да се постави предварително условие - че Ирина Бокова няма бъде такъв кандидат. Имаме притеснение, че ще се търси друг кандидат, който да е повече център-ляво, и той да бъде обединителен кандидат. Не разпространявам слух, член на ГС зададе този въпрос към всички останали."

Той обаче не разкри откъде е информацията, че ГЕРБ обмисля Ирина Бокова като евентуален кандидат-президент. Цветанов отхвърли такава възможност.