Причините за оттеглянето на АБВ от властта и оставката на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин могат да се търсят в завършилия през уикенда конгрес на БСП и започналото проучване за нефт и газ в Черно море. Такъв анализ направи тази вечер зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов.

АБВ НАПУСКА ВЛАСТТА

"Премиерът винаги се съобразява с личните решения на всеки един. Когато някой си подаде оставката, премиерът почти винаги я приема. Защото насила хубост не става. Това, което е изненадващо е, че явно не е имало искреност в това, което сме правили досега. Премиерът, типично в негов стил, винаги е бил максимано широко скроен, за да даде пълната възможност всеки да прави политика за сектора, който е оглавявал или в който е заемал министерски позиции", каза Цветанов.

И разкри, че не са били малко случаите, в които "просто са се правили кадрови назначения, които са били само за да се обслужват определени политически цели, а не да се търсят националните приоритети и резлириането на националните политики".

БОРИСОВ ПРИЕ ОСТАВКАТА НА КАЛФИН

"Искам да заявя категорично, че вицепремиерът Калфин беше поканен в кабинета и беше предложен от АБВ като добър експерт. Все пак той направи една пенсионна реформа", изтъкна Цветанов.

И коментира, че в ГЕРБ явно не са достатъчно обиграни в политически игри.

"Но ние, когато влязаохме във властта 2014 г. и когато сформирахме коалиционното правителство с необходимата парламентарна подкрепа от АБВ и ПФ, имахме една единствена цел - да стабилизираме страната", обясни зам.-шефът на ГЕРБ.

После изрично отбеляза старта преди няколко седмици на проучванията за добив на нефт и газ в Черно море.

"Нека да си припомним, че само преди няколко седмици започнаха проучванията за добив на нефт и газ в Черно море. И знаете какво алармира премиерът точно преди месец и поливна -  че по всяка вероятност на база това политическо решение и продължаването за подобни добиви на газ и на нефт в Черно море може да се очакват политичски трусове в страната", каза Цветанов.

Затова имало огромна съпротива срещу тези проекти.

"Първото правителство на Борисов в края на мандата си започна и отвори тази възможност - да се прави проучване за добив на газ и нефт. След кабинета "Борисов" при кабинета "Орешарски" това беше замразено. В момента, когато "Борисов 2" дойде на власт това се очертта като един сериозен приоритет", каза Цветанов.

Попитан дали е възможно заради тези проучвания да падне правителството, както това се е случило с първия кабинет на Борисов по неговите собствени думи, Цветанов заяви:

"Убеден съм, че няма да се повтори".

АБВ КАТО "РАЗКАЯНА МОМА, ИЗКРЪШКАЛА С ПОЛОВИНАТА КВАРТАЛ"

След това Цветанов се спря на втората причина за трусовете във властта - ГЕРБ очкавали подобно развитие след конгреса на БСП.

"В интерес на истината от последните дни в разгворите, които сме провели с премиера и след конгреса и по време на конгреса на БСП, хората, които бяха около новия председател видно беше, че ще се върви към някакъв такъв ход. Да се търси дестабилизация на страната", изтъкна Цветанов.

И все пак призна, че макар да са очаквали подобен ход в ГЕРБ не са били подготвени за него.

Цветанов определи Патриотичния фронт като най-коректния партньор в подкрепата, която дава за правителството и не пропусна да напдане депутатите от Реформатореския блок, които излязоха в опозиция.

"Те (ПФ) нямат министри, които да са ги поставили като условия, за да оттеглят и да дават подкрепата си. Когато са имали отрицателна позиция, са я отстоявали и са я защитавали. Но когато са давали подкрепата си, винаги са я защитавали до край. А не като някои други наши коалиционни партньори, които знаете, че от 23-ма народни преставители в момента, ние реално можем да разчитаме на 13, след ексцентричните изказвания на някои, които решиха да си правят някакви лични политически цели и политики", каза Цветанов.

После припомни, че в много от случаите управляващите не са разчитали на АБВ.

"Сами разбирате, че в момента има депозирана оставка, не е планирана, тя е инцидента. Много е несериозно да говорим за имена и за политически решения, които се вземат от съответните парламентарни групи", коментира Цветанов кой ще е новият социален министър.

ВИЖТЕ ОЩЕ: КАК РЕАГИРАХА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ

Запитан докога ГЕРБ ще продължава да управлява, след като почти всички партньори в упралвението създават проблеми под една или друга форма, Цветанов заяви:

"До когато всички тези, които подкрепят правителството, са искрени. Ако те са искрени можем да продължим целия си мандат. Ако те не са искрени, повярвайте, че няма друго решение да се направи това, което е нормано в една демократична държава. След днес мога да кажа че има повече искреност в тези, които са отговорни за стабилността на държавата.  Най-лесно е да отидеш на избори. Това не е решение на въпроса".