В севернокорейската столица Пхенян останаха без интернет, а има и спирания на тока в деня на откриването на VII конгрес на Трудовата партия на Корея (ТПК).

Това съобщи чуждестранен източник на кореспондента на руската агенция ТАСС, предаде БГНЕС.

"В дипломатическия квартал Мунсудон, където се намират чуждестранните представителства и живеят дипломатите и служители на международните организации, от самото начало на днешния ден няма интернет, за продължително време се изключва и електричеството", разказа той.

Според запознати това „може да е свързано с опита на властите да ограничат разпространението на информация за обстановката в страната по време на конгреса".

Без никакви обяснения на чуждестранните журналисти им бе забранен достъпа до конгресната зала.

КОРОНЯСВАТ КИМ III

Поканените за събитието журналисти от САЩ, Япония, Испания, Финландия, Япония и други държави получиха само разрешение да общуват с минувачи, а операторите да правят снимки на двореца, където се провежда конгреса.

Най-висшият партиен форум на Корейската работническа партия (КРП) не е провеждан от 1980 година насам. В партията се предполага, че членуват между 3 и 4 милиона от 25-милионното население на страната.

Конгресът се провежда в момент на особено напрежение - след четвъртия ядрен тест на Пхенян и изстрелването на ракета с голям обсег на действие. Това изостри ситуацията в региона.