Ромите в Раднево започнаха да преграждат подстъпите към махалата си с контейнери, показа репортаж на Нова тв. Те се опасяват, че тази вечер полицията няма да успее да се справи с натиска на протестиращи, които снощи щяха да пробият кордона от униформени.

ФУТБОЛНИ АГИТКИ И СЪМНЕНИЯ ЗА ДИРИЖИРАН СБЛЪСЪК В РАДНЕВО

Това става, докато четирима от махалата - Калчо И. (39), известен като Сунай, синът му Стефан И. (20), Антон И. (22) и Динко А. (23 г.), се изправиха пред старозагорския окръжен съд, да им гледа мярката за неотклонение. Четиримата са обвинени в опит за убийство по хулигански подбуди, а Стефан - и в опит за убийство на повече от едно лице, след като пратиха в болница три момчета от града в понеделник вечер.

Прокуратурата им иска най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Разследващите са установили, че на 2 май в Раднево е възникнало спречкване за отнето предимство на пътя между Стефан И. и пострадалия Г.Н., на 28 г.

Стефан се оплакал на баща си Калчо и заедно с братовчедите си Антон и Динко решили да се саморазправят. Четиримата започнали да търсят Г. Н. и неговите приятели, открили ги и ги преследвали с автомобил до центъра на града, близо до фитнес зала, описват случката прокурорите.

Там четиримата обвиняеми слезли от автомобила и с бухалки, пръти и други предмети се нахвърлили върху Г.Н., 27-годишния Ж.Ж., и 28-годишния Ц.К.

На Г.Н. е бил нанесен побой с бухалки и пръти в главата и тялото, Ж.Ж. е бил прободен с нож в гърба, а Ц.К. е с наранявания по главата.

Според Окръжната прокуратура в Стара Загора са налице безспорни доказателства за хулиганските подбуди на четиримата обвиняеми. За престъплението, за което са повдигнати обвинения на четиримата, се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 г. или доживотен затвор.

ПИСМА ОТ ЗАТВОРА В РАДНЕВО

След снощните размирици стана ясно, че през "Спешна помощ" са минали повече от 5 човека от митинга и 10 полицаи. Задържани са двама от протестиращите.

Все повече хора от града - и от двете страни на конфрикта обаче твърдят, че инцидентът не е случаен, възникнал след шофьорско спречкване. Според тях въпросните две групи не се бият за първи път.

Пред Нова тв момче от протеста каза, че ще остане "тук докато е необходимо". 

Кметът на града Тенчо Тенев не присъства, защото не е съгласен с начина, по който протичат протестите, но пък инициира проверки на законността на постройи и търговски обекти в гетото "Кантона".