Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Днешното пленарно заседание, на което трябва да се решат последните промени в Изборния кодекс бе проточвано и прекъснато многократно. Проблемен се оказа скоростен доклад на Правна комисия, изготвен в сутрешната почивка след гласуването на първите точки от деня, свързани с други закони.

Две от най-критикуваните промени бяха оставени за днес - дали референдумът ще се провежда с другите избори или не и къде и колко секции ще има в чужбина. Последно управляващите бяха постигнали консенсус президентът да определя кога ще е всенародното допитване, а секциите да са без ограничение в ЕС, и по 1 на всеки едномилионен град в света.

До гласуване обаче още не се е стигнало, тъй като допълнителният доклад според БСП и ДПС е фалшив и незаконен. От опозицията смятат, че заседанието на правната комисия, което се е провело в кабинета на зам.-председателя на НС Димитър Главчев не е свикано по правилник.

Председателката на парламента Цецка Цачева обясни:

"Всички сме наясно, че в хода на гласуването, с решение на зала, имаше текстове, които бяха отложени. Отлагането на тези текстове бе по причини, че се търси съгласие и алтернативно предложение на редакции, които фигурираха в основния доклад. Не за първи път водещата комисия ни е представяла допълнителни доклади."

Емил Димитров-Ревизоро от ПФ излезе, за да обясни, че той лично е бил на комисията:

"Аз участвах, намерих господин Главчев, вие не сте проявили достатъчно активност, колеги".

Георги Кадиев, доскоро от БСП, критикува остро работата на правната комисия:

"Всичките заседания на комисия са абсурдни. Кой е присъствал, имало ли е кворум? Аз предлагам БСП и ДПС да сезираме КС и за поведението на правната комисия. Не може един да гласува с шест гласа, и накрая приели Избирателен кодекс - шест човека. Така ли избирате изборен кодекс?"

Тогава за обяснение излезе Данаил Кирилов, председател на Правна комисия от ГЕРБ:

"Не е имало заседание на правна комисия, докладът в този вид е изработен за ваше удобство. Ако възразявате по този документ, аз ви предлагам - четем по основния доклад и правим съответните редакционни предложения в хода на четенето. Не за пръв път, особено когато текстове са били отложени заради спорове, се е налагало комисиите да заседават в рамките на почивка на пленарното заседание, както беше и в този случай. Самата промяна в хода на дневния ред беше с оглед на възможността да се реализират текстове, които вие да можете да следите и да съобразявате. Имате предходен доклад по същите разпоредби, смятах да го оттегля. Сега няма да го оттеглям. Ще четем по три доклада, което неминуемо ще натовари пленарното време. Но както прецените."

И призова всички членове на комисия да се съберат, ако Цачева обяви почивка.

"Не сме ДАНС, ГДБОП, че да си провеждаме секретни срещи", заяви Митхат Метин от ДПС, и поиска почивка. 

Цачева обаче заяви, че такава вече е имало, и то твърде скоро.

"Не може пленарното заседание да се води под такова напрежение", заяви Гроздан Караджов.

Тук председателката на парламента все пак обяви почивка заради "безредиците".

Почти час по-късно депутатите се върнаха, като заседанието откри Янаки Стоилов от БСП, който използва повода за да честити 1-ви май и Великден на българите, и за да отбележи, че заседанието трябва да се прекрати, а Данаил Кирилов трябва да подаде оставка като шеф на правна комисия.

"Дали този така наречен доклад не представлява фалшив документ? За какви честни избори говорите, като докладът е един фалшификат? Тези прецеденти да се представят фалшиви доклади  става за пръв път в българския парламент", отбеляза Стоилов.

С поздравление за всички християни и пожелания за "мир, здраве и щастие" излезе и Четин Казак от ДПС, но призова добротата и смирението в душите ни да надделее над злобата и завистта.

Цачева благодари от името на всички християни и предупреди следващия говорещ - Хамид Хамид, също от Движението, да не разваля настроението.

"Нека на този светъл празник не разваляме нещата с Изборния кодекс. С днешния ден проваляме празника не само на българския народ, а и на всички български граждани", каза пък той.

Предложението беше подложено на гласуване и отхвърлено. Казак поиска прегласуване, за да се "даде последен шанс добротата да надделее над злобата". 67 бяха "за", 83 "против", 22-ма се въздържаха, като да се спре обсъждането искаха не само БСП и ДПС, но и петима депутати от РБ, БДЦ и всички независими.

Цецка Цачева поиска гласуване за да се игнорира правилото, че доклад на правна комисия се гледа 24 часа, след като е вкаран, а не 30 минути, както е в случая. 

"Предлаганото от вас процедурно предложение няма как да се гласува, защото срокът няма как да е изтекъл в момента. Трябваше да има предварително решение на НС, а да не спазваме този срок. Второ, на нас не ни е раздаден доклада, който е приет от правна комисия, а е зададен един фалшив доклад. Кой доклад ще гласуваме? Фалшивият доклад, който ни беше раздаден,  или инякакъв доклад, който е приет от правна комисия, макар в нарушение на всички правила? Ние затова напуснахме ПК, защото се опитахте с един фарс да узаконите нещо, което е грубо нарушение и дори престъпление", заяви Чавдар Георгиев от БСП, също член на комисията.

И след прегласуване предложението бе подкрепено от 111 народни представители, против бяха само ДПС и БСП.

Когато обаче председателят на правна комисия излезе на трибуната, ДПС и БСП започнаха скандирания "Оставка! Оставка!". Цачева се ядоса и обяви прекъсване на заседанието и спешна среща на коалиционните партньори в нейния кабинет. Чу се и откъслечен разговор между нея и Данаил Кирилов, който попита:

 - Защо не ми даде възможност...?

 - Има ред, в който…

 - Да се довърши, да…

Минути слез заседанието Георги Кадиев публикува въпросни доклад във Фейсбук профила си:

Ключови думи

Коментари

Avatar

Пърдан спешно да се обади на Асенчо Генов и Цонка, да организират спонтанен протест със зеления плакат пред парламента, в подкрепа на коалиционните си партньори БСП и ДПС!

Бедровчето скоростно ще получи новите опрки да громи врага с помоща на БСП и ДПС в името на Радан разбира се .

герб>БКП

КОЙ можеше да стане ВОЕНЕН,по бай тошово време,ако не е КОМУНИСТ!!!Кажи нам,д-р Стоянов!

А къде е Радан. При тия циркове в парламента ако не се е намешал, значи е болен...

от една семица ПИК вече е антиДПСарска медия

БСП и ДПС обърнаха парламента на цирк за Изборния кодекс!-------В желанието си да спънат приемането на Изборния кодекс, депутатите от БСП и ДПС обрънаха парламента на цирк. Въпреки председателския съвет, на който се взе решение да започнат дебати по доклада от извънредното заседание на правната комисия, те продължиха да хулиганстват в пленарната зала, да бламират приемането на спорните членове и да нападат шефа на правната комисия Данаил Кирилов.

анонимен

Тоя тъпак Аватар реди само глупости,съвсем си е изразходил запасите.

аватароеб

Комунистите винаги имат запаси...партизански запаси!Малко ли мандри плячкосаха!Да не забравяме,че старшина Стоянов-Аватарина е мятал фуражката из шуменските казарми,а там хич да не е,поне нафта от джуганите за алъш-вериш е имало!А пък фатмашките му мисли нямат изразходване!

Байгън от капризи Само в ПИК: ДПС залага бомба в парламента за изборните секции! Вместо да реват за правата на българите в чужбина, да работят за интернет ограмотяването им

Българин

СМЪРТ ЗА ГЕРБ!

Българин

ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ!

Радев

Мислех, че с камъни ще ги свалят, но греша. С тухли ще е.

Новият

Трябва да е ясно на публиката, че ДПС не е партия, а е мафиотска организация! Докато членовете в ръководството и лапат, корумпират държавата, съсипват я морално в комбина до сега със СДС, БСП, НДСВ, Атака...при ГЕРБ видя се номерът не минава! Всяко начало има и край! И това не го измислям аз, а тези от ДПС, които докато бяха на хранилката си траеха, ако по някаква причина ги изхвърлят, чак тогава им светва за мафиотската организация!!!

герб>БКП

"...при ГЕРБ видя се номерът не минава!"Ама,когато трябва номера ИМ тъй минава,че чак на Астор,ченето висва в захлас!ГЕРБ,не са света вода ненапита!Нали знаеш!?

Хохохо

Украсете кестените с герберчета.

г е р б

Баси противната партия, баси противните членове...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.