"Държавите, които САЩ защитават, трябва да плащат разходите за отбрана, или Америка ще трябва да ги остави да се отбраняват сами."

Това заяви снощи фаворитът за номинацията на републиканците за кандидат-президент Доналд Тръмп.

За първи път той изложи своята визия за външната политика на САЩ и очерта приоритетите й, които ще следва, ако бъде избран за държавен глава на изборите на 2 ноември. Милиардерът произнесе речта сив хотел "Мейфлауър" във Вашингтон.

Девизът на външната му политика ще бъде "Америка на първо място".

"Спечелихме, и то с голяма победа", каза Тръмп по повод Втората световна война и Студената война.

Той обаче добави, че всичко е било пропиляно с войната в Ирак. Опитите да се предписва демокрация на страни, където хората не се интересуват от нея, няма да успеят.

"Трилиони долари и много човешки животи бяха пропилени, а в крайна сметка се създаде вакуум, в който процъфтява "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.). Външната ни политика е пълна катастрофа."

Ето къде според Тръмп са петте й слаби места.

 

1. Ресурсите на САЩ са разпръснати отвъд крайния предел

 

Поддържането от президента Барак Обама на дърговски дефицит и голям държавен дълг вреди на военните.

"Прекратяването на кражбата на американски работни места ще ни предостави ресурси да възстановим армията си", смята Тръмп.

Той посочи себе си като единственият кандидат, разбиращ как да стане това.

 

2. Съюзниците не носят достатъчно от товара на съвместната отбрана

 

Само 4 от 28 държави в НАТО, без да се броят САЩ, отделят 2 на сто от бюджетите си за отбрана.

 

3. Приятели мислят, че могат и без САЩ

 

"Имаме президент, който не харесва нашите приятели, и се кланя на нашите врагове", заяви Тръмп.

Той отново определи като катастрофална сделката за иранската ядрена програма и настоя, че в Техеран никога не трябва да се позволява да има ядрено оръжие. Освен това според Тръмп на моменти САЩ били подлагани на такова унижение, че е трябвало да напуснат масата за преговори и да демонстрират на съюзниците си, че има неща, на които настина държат.

 

4. Съперниците на САЩ вече нямат респект

 

"Те наистина вече не ни вземат на сериозно", каза милиардерът.

Като доказателство той даде обявеното за историческото посещение на Барак Обама в Куба. Там обаче на летището го посрещна външният министър, а не президентът Раул Кастро. Миналата седмица пък саудитският крал Салман демонстрира хладно отношение към американския лидер.

"Ставаме за смях пред целия свят и списъкът с унижения продължава. Обама се провали в политиката към Северна Корея и търговските преговори и дори позволи китайците да крадат правителствени тайни", обобщи Тръмп.

 

5. САЩ не разбират как се поставят външнополитически цели

 

Според републиканския фаворит класическият пример за липсата на единна външна политика след края на Студената война е случилото се в Либия, където са загинаха хора и саа изгубени огромни пари.

"Наследството на Обама е слабост, объркване и хаос. Бъркотия", продължи богаташът.

Той обвини Обама и вероятнаата си съперничка на изборите Хилъри Клинтън, че не говорят за радикален ислям и че оставили "Даеш" да печели милиони долари всяка седмица от продажби на либийски петрол.

"Защото ние не ги блокираме и не ги бомбардираме", изтъкна Тръмп.

Журналистите във Вашингтон отбелязаха, че в нито един момент от изказването му не е имало ентусиазирани аплодисменти. След края на речта той веднага си тръгна.

Тръмп даде и пет препоръки за външната политика.

 

1. Дългосрочен план за спиране на разпространението на радикалния ислям

 

Това ще се постигне, като САЩ работят по-тясно със съюзниците си. Борбата обаче ще се води и в самите САЩ.

"Трябва да спрем да внасяме екстремисти чрез безумна имигрантска политика. Въобще нямаме идея откъде идват тези хора", смята Тръмп.

Според него атентатите на 11 септември 2001 г. са най-голямата военна катастрофа в историята на САЩ, защото били нападнати цивилни. Накрая Тръмп увери, че дните на "Даеш" са преброени.

 

2. Възраждане на американската армия

 

Предвидените мерки включват ядрено въздържане и увеличаване на числеността на военните на активна служба.

 

3. Разработване на външна политика, основана на американските интереси

 

Атентатите срещу американските посолства в Кения и Танзания през 1998 г. са пример за дипломация, поела в погрешната посока. Борбата срещу "Даеш" пък изисква САЩ внимателно да си проверяват съюзниците и да се търсят общи интереси с Русия и Китай.

"Искаме да донесем мир на света и като президент ще изпраща армията в чужда държава, само когато това е абсолютно необходимо и има план за победа с главно П", каза Тръмп.

Според него Америка трябва да използва и икономическите си възможности под формата на натиск с финансови лостове и санкции.

"Ще използваме силата си, ако другите не играят по правилата. С други думи, ако не се отнасят честно с нас. Ако обявя линия, която не бива да се прекрачва, ще я защитавам със сила, повярвайте ми."

 

4. Работа със съюзниците за разпространяване на западната цивилизация

 

По този начин ще се постигне по-голяма положителна промяна, отколкото с военни интервенции. Тръмп обеща да изработи такава външна политика, че тя да бъде подкрепяна и от двете основни партии в американския Конгрес.

"Накрая, с нашите съюзници ще работим за подсилване на западните ценности и институции. Вместо да се опитваме да разпространяваме "универсални ценности", които никой не споделя, трябва да разберем, че засилването и представянето на западната цивилизация и постиженията й ще вдънховят повече реформи, отколкото военните интервенции".

 

5. Против глобализацията

 

Тръмп призова САЩ да не се поддават на измамните песни на глобализма. Националната държава остава истинският фундамент на щастието и хармонията.

Републиканецът говори за съюзинци, но и изтъкна, че не вярва в международните съюзи. 

"Никога няма да позволим американец да влезе в споразумение, намаляващо способността ни да контролираме собствените си дела", каза той.

И завърши:

"Светът трябва да знае, че ние търсим врагове в чужбина, че винаги сме щастливи, когато стари врагове се превръщат в приятели и когато стари пирятели стават съюзници. Но за да постигнат тези цели, американците трябва отново да имат доверие в собствената си държава и в нейните лидери."