"Не разбирам колегите, които се изказват, че не се бързало да се провеждат акциите."

Така премиерът Бойко Борисов коментира вчерашната операция във Фонда за лечение на деца в чужбина. Според думите му службите трябвало да "избродират" операцията и това е отнело доста време - събиране на СРС, свидетелски показания и др.

"Министър Москов отдавна е подал сигнала, професионалистите работят. Покрай лекарските протести малко се забавиха нещата", каза още Борисов - Защото чакахме момента, в който корупионните практики да бъдат документирани.

Това, което вас ви интересува - че още вчера правителството трябваше да даде парите за болните деца, те вече са преведени днес", добави премиерът.

От думите на министър-председателя стана ясно още, че днес са били при него министър Петър Москов и зам.-министър Ваньо Шарков и първото заседание на фонда ще бъде днес в 14 ч. Той призова Обществения съвет да бъде там, за да се вземе веднага решение за болните деца.

"Спокойствието за тези деца - парите са осигурени", каза премиерът.

Той видимо се ядоса на настойчивите журналистически въпроси - защо е трябвало вчера да се проведе акцията (когато премиерът се съвещава с главния прокурор Сотир Цацаров и службите за сигурност, б.р.). Борисов каза, че службите преценяват това.

ПРОКУРАТУРАТА НЕ ОТКРИ НАРУШЕНИЯ ВЪВ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА. ЗАЩО ИМА АРЕСТИ?

Запитан за твърдението от вчера на Радан Кънев - че само преди 2 седмици във фонда е имало проверка, която е установила, че няма нарушения, Борисов каза:

"Сега, ние трябва да отидем и да му кажем на предкседателя?..., имайки предвид явно предупреждение на задържания  Павел Александров.

"Нека да оставим професионалстите в тази сфера да ни кажат днес дали тактиката, която са приели, е успешна. И ако са събрали веществени доказатлства - такива каквито твърдят пред мен, че са събрали, - те съответно пред Специализирания съд ще издържат."

"Днеска започват процесуално-следствените действия вътре в съда. Какво има да коментирам аз?!"

"И защо вчера в два, а не в три или в четири?!", продължи Борисов.

Премиерът откри тази сутрин конференция на високо равнище на министрите на правосъдието и представители на съдебната власт на Съвета на Европа, чиито домакин е София.

Държавите, които са с най-добра съдебна система, именно те най-бързо и признават своите грешки и са готови да се променят, каза Борисов по адрес на случващата се у нас съдебна реформа.

Борисов се снима за спомен с правосъдните министри от Съвета на Европа. До него е министър Екатерина Захариева в цикламена рокля. Снимка Веселин Боришев