Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Не само в Балтийско море, но и на много други места бяхме свидетели на инцидентни, опасно близки прелитания на Руската авиация и навлизане в чужди пространства. Тази непредсказуемост ни притеснява, но и ни мотивира“, заяви президентът Плевнелиев на обща пресконференция с полския си колега Анджей Дуда. По думите му, Русия днес е непредсказуема и понякога действа на ръба. „За мен дори окупацията на Крим е отвъд моите представи, като демократ и президент, за действия на една държава – член на Съвета за сигурност на ООН“, отбеляза Плевнелиев. „Когато действа по този начин – непредсказуемо и в разрез с международните норми, ние имаме своята голяма отговорност. Нашата отговорност е не интересите и не безпринципността, а принципната позиция и ценности да ни водят. Затова - диалог, но и принципна позиция. Рано или късно Русия трябва да се върне в рамките на действията на предсказуемост, диалог и сътрудничество, в рамките на международния правов ред. Рано или късно Русия трябва да се откаже от агресивните действия, на които сме свидетели днес“, каза още българският държавен глава, цитиран от Фокус. 

„Ние всички сме обединени около своите принципи в отстояването на нашите външно-политически приоритети по отношение на Русия и да, ние трябва да покажем характер, трябва да отстояваме своите ценности и да се противопоставим тогава, когато правилата се нарушават и независими суверенни държави се оказват със замразени конфликти или част от тяхната територия се окаже окупирана “, допълни той. „Трябва да има диалог, трябва да си говорим, но да си говорим само не е достатъчно. Ние трябва да бъдем и готови да се защитим. Трябва да имаме силно военно сътрудничество с нашите приятели от НАТО и готовност за действия и трябва да знаем, че днес се намираме в един изключително турбулентен и труден период от развитието на човечеството с много силна степен на непредсказуемост. Трябва диалог, но и възможност за защита, възможност за противодействие. Трябва да бъдем силни и идеологични“, коментира българският държавен глава. Плевнелиев подчерта, че България и Полша бяха едни от първите държави, които осъдиха руската агресия и анексирането на Крим. „Двете страни категорично подкрепят сувернитета и териториалната цялост на Украйна. За нас е изключително важно правата на малцинствата в Украйна да бъдат гарантирани в съответствие с европейските стандарти“, коментира той.

Военното присъствие на НАТО в региона, безспорно, трябва да се увеличи, продължи президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава изтъкна, че днешната поредна срещу между двамата е доказателство за добрите взаимоотношения между България и Полша, предаде БГНЕС.

Двамата президенти са говорили за отбраната, енергетика, миграционна политика, дългова криза в ЕС.

Днес отношенията между нашите две страни са пример за приятелство и за партньорство – както на двустранна основа, така и в НАТО, и в ЕС, но и на световната сцена. България и Полша споделят общи позиции за евроатлантическия дневен ред и работят заедно по тяхното отстояване, заяви президентът Плевнелиев.

Забележителен е напредъкът на Полша, която се превърна в пример за успешна политическа и икономическа трансформация на обществото. Полша се утвърди като естествен лидер на присъединилите се към ЕС страни от Централна и Източна Европа, каза българският държавен глава и добави, че по време на разговорите с президента Дуда са обсъдили възможностите на задълбочаване на сътрудничеството. Имаме обща мисия и обща визия за свързаност на Балтийско море с Черно море, с Атлантическо море, със Средиземно море. Висока е оценката ни за ролята на Полша в утвърждаването на формата Вишеград+, в който също участва България и Румъния. Опитът на този формат ще привлечем и реализираме и на Балканите, обяви Плевнелиев. Държавният ни глава каза още, че сме признателни на Полша за подкрепата й за присъединяването на България към Шенгенското пространство, която бе препотвърдена.

Относно енергетиката двамата държавни глави са убедени, че е нужно повече сътрудничество и по-малко геополитика. Залагаме на принципи, а не само на интерес, отчете Плевнелиев. Идеята за Енергиен съюз се роди именно от нашите приятели от Полша – една голяма идея за силна Европа, която България подкрепя, добави държавният глава. Президентът не подмина и темата за туризма като каза, че тази година очакваме двойно повече полски туристи. Само преди няколко години нашият двустранен обмен беше 650 милиона евро, сега е 1,3 милиарда евро. За няколко години ние буквално удвоихме двустранната търговия, а днешното посещение на президента на Полша със сигурност ще допринесе за още по-добри и видими резултати за в бъдеще, посочи Плевнелиев. Безкрайно много се гордеем и сме благодарни, че видяхме удължаването на летателната годност на българските самолети МИГ-29 по един достоен начин с помощта на Полша, продължи Росен Плевнелиев.

Обсъдихме и предстоящата Среща на НАТО Варшава, която ще е от историческа важност за нас – държавите в източния фланг на НАТО. Убедени сме, че Полша ще реализира една успешна и важна среща на върха и ще допринесе за задълбочаване на колективната сигурност още повече. България започна да увеличава своя военен бюджет, така че ние ще отидем в Полша с добра новина, заяви Плевнелиев и допълни: Военното присъствие на НАТО в региона, безспорно, трябва да се увеличи. Споделяме този приоритет и имаме не едно и две съвместни учения и тренировки в региона. Същевременно заедно открихме щабните елементи на НАТО, което ще помогнат нашите усилия и ще съдействат на този процес на засилване на колективната сигурност на Изток, каза държавният глава.

Ключови думи

Коментари

Ами айде де. Уелс беше преди 1 1/2 години, чак сега говорят за въоръжаване и то без да има някакви срокове. За увеличаване процента за отбрана от бюджета също не се говори.

демограф

Браво Росене! За пръв път от 50 години се гордея с Президента си! Този президент е необходим на България.

хм

добре ги е казал Росен нещата, но трябва да има едно наум с поляците. Те са известни със своята наивност и неориентираност в световните дела. Не го знам дали Дуда е от партията на Качински, но във всеки случай с Полша едно наум.

100янов

Добре, че скоро му приключва мандата на Чехъла, че подобна американска подлога е срамно да е президент на България.

хаха

само да не плачете като в оня виц, че с Росен лошо, а без Росен още по-лошо за КГБ.

Българин

ти си чехъл и подлога,боклуко,а той е Българин и защитава интересите на БЪЛГАРИЯ!

BG

България не е имала по-добър президент, истински патриот и борец за европейското ни бъдеще, за което жертва живота си великият Левски.

Българин

Чест и почитания за позицията на Президента!

дебелян пеевский

Роската отдавна е член на клуба на пикейните жилетки, но като напусне Дондуков 2, требва да му дадат златна значка и почетно потупване под гърба.

Последователно и твърдо мнение! За разлика от винету...

xyz

"Винету" беше решил да оттегли подкрепата си за Плевнелиев, но напоследък нещо започна да се ослушва, след като усети, че подкрепата за Плевнелиев расте, както у нас, така и в ЕС. В този мандат Президентството се оформи като единствената работеща институция на България, за разлика от парламента, прокуратурата и съда. Правителството и то я кара на автопилот, без ясна политика по основните проблеми - образование, здравеопазване и демография.

плачков

Брей тоя мухльо под крилото на бойко щом се отдели стана ястреб. Показа железни топки а е 60кг с мокри дрехи . А големия мъж и каратист се показва като завършен женчо. Трябва да ги проверяваме като папите на стол с дупка и да се види и пипне имат ли мъжественост. Жалко че толкова филий мас е похабил.

пеьо Дебелански

Президентът потвърди една истина,казана отдавна.Само русофилските тролове,плюят и скърцат със зъби.

Върви си!

Бедни, бедни, Плевнелиев! Защо не си остана на паркинзите?

НОВО:Арестът на руските чуждестранни активи по изпълнение на делото Юкос може да се отнасе и до валутните резерви на Русия - а именно тази част, която е в САЩ, каза в интервю за списание "Ogonyok" председателят на арбитражния съд в Москва Алексей Kravtsov. "Примерно 80 млрд долара се съхраняват в частна американска банка" , което е напълно достатъчно за целия иск с лихвите!

Не разбирам този изказ

Такава приказване е безотговорно и не го правят в Полша ( Трябва да се има в предвид двустранните икономически връзки Полша - Русия) Полша залива Русия с всякакви хранителни продукти и зеленчуци, когато има забрани за групи стоки, прави търговията през Беларус. В другата крайност са нещата по отношение на САЩ. Америка направи много грешки,които силно де стабилизраха света. Пълното мълчане за ролята на САЩ.Турция,Саудитска Арабия за тази световна тревожност ...или пък пълно не съблюдаване на нещата които искаме от Русия са очевадни примери. Май по независим и балансиран президент от Желю Желев не сме имали. Умееше да налага позиция без да влиза в АНТИ риторика. Да си спомним,че България увлече Русия по признаването на Македония!! То пък си беше лично отношение изградено по времето на "военният пуч". Та България просто използва точният момент. Не виждам никаква логика в това което прави президента !

Не виждаш щото не можеш. И да се напъваш, все тая, промит си необратимо

стига

Точно сега е времето и мястото казано от Президента,да знае руския агресор,че номерата му не минават в Европа.

Глупости

Какво и е непредсказуемото? Целите са от ясни по ясни.Цяла Азия става зона под китайски контрол заедно с Австралия и Океания , Европа става зона под руско влияние,Близкия изток се поделя между големите , а Америка си остава под щатско.Т.е преразпределение на света. И някакви жалки лилипути като нашата или полската дамски буби могат само да се молят на големите да ги пощадят ,ако слушат.

Чехльо е велик ! Пожелавам му втори мандат !

,,,

Тъп,та вдлъбнат, останаха му още 6 месеца, слава богу!

ами сега

Поради невъзможността да разпределя бюджета си Русия е под наблюдение и контрол от Европа и войските на НАТО,като санкциите ще продължат още 2 години.

Санкциите са заради Крим !

анонимен

След 6 месеца има избори и нов мандат за наричания от вас Чехльо.

Ъъ

Даже пет годишният ми син знае че тоя плъх не е президент на България.Той е купена герберска мърша.А втори манат няма дч види.

анонимен

Неграмотността и простотията е известна за вашите членове,затова назначавахте за учители хора от интелигенцията и те сега си го връщат.Колко години ги заставяхте да говорят неистени за терористичната ви партия?

майтапчия бе

Синът и на 50г.да стане,пак ще си остане на 5 благодарение на теб.Съжалявам децата с такива родители,поне го изпрати да учи в Русия.

тука е така

Не сме имали такъв президент до момента и силно се надявам той да бъде преизбран още веднъж!Дано българите го разберат това.

Оставка на Роско идиота

Когато Рско комсомолския идиот громеше западното влияние, поляците ни освобождаваха от комунизма.

Никога вече Плевнелиев

Даже Борисов си призна, че е направил грешка с назначението на това продажно говедо Плевнелиев.

Плевнелиев е офшорен престъпник

Незабвно разследване на офшорките на Плевнелиев.

Чехльо определено е неадекватен пухльо. Русия е абсолютно предвидима. След сума нарушения на САЩ за нераширяването на НАТО,за ненамеса във вътрешните работи на Русия и съпределните и съюзните и държави, за неизграждането на военни бази в близост до Русия и мн.др., Русия постъпи и постъпва съвсем предвидимо. Защитава се!

Емил Станоев

Даа , още малко и тая Мижитурка си отива .

дебелян пеевский

Мижитурката си отива, а линията на метрото до частния му бизнес, построена с обществени пари си остава... Всеки иде, за да крадне, нагуши се и бега да яде на спокойствие.

СерГЕЙ Прокопиев

Я. Президента на сингапурския бизнесмен, бегемама, гротескна мрежа и пациентите с неприятанат миризма в интимната област отново се изказал? Този палячо ако не изтърси някоя простотия няма кой даже да го напсува. Няма по-предвидим плужек от него.

Не мога да открия нито един аргумент в "критиките" по-долу. Само за някакви офшорни сметки, които какво престъпление са едва ли някой ще успее да обясни.

Иван Дионисеивич

Продажните русофили с всички методи и способи се стремят да закопаят България и да я изпратят в прегръдките на прогнилата и разпадаща се Русия,но тоя път не ще им се отвори парашута.Червените боклуци си мислят,че историята 44 г.ще се повтори,но забравят да погледнат календара.България избра демокрацията и НАТО.Треперене убийци и мародери,времето ви изтече

Русия никога не е била по-изолирана. Путин докара държавата дотам да няма нито един съюзник, а последните й сателити, като Беларус,Казахстан, открито й се противопоставят до степен, че по отделни въпроси проявяват явна враждебност към опитите на Москва да възстанови нещо като СССР под формата на Евразийския съюз. От бившия Варшавски договор всички страни без Русия са в НАТО. Плюс Албания, Хърватия, Черна гора и Словения и Литва, Латвия и Естония от бившия СССР. Напират за членство Грузия, Македония и Молдова. Сърбия подготвя челенството си а Азербайджан, Беларус и Армения сериозно се замислят дали да подадат документи.

Путин загуби какви ли не ходове опита, подкупи, шантаж, терористични актове, слухове, военни действия, бомбандировки, прогонване на милиони бежанци, а цената на нефта не се вдига и не се вдига. Последния опит за договаряне с конкуренцията и постигане на картел също не успя. Неуспеха се дължи основно на появилия се нов играч на нефтения пазар САЩ, който не намалява производството и продължава да трупа огромни резерви от нефт даже изнасят американски нефт първи път от 40 години.

Русия обявила ли е НАТО за враг номер едно ? ДА ! Русия анексира ли в Крим с военни средства ? ДА ! Русия дестабилизира ли Източна Украйна ? ДА ! Русия дестабилизира ли Европа ? ДА ! Русия дестабилизира ли България ? ДА ! ...... Е ???

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.