Руски бомбардировачи "Су-24" и боен хеликоптер "Ка-27" прелетели на няколко пъти опасно близко до американския разрушител "Доналд Кук" в Балтийско море.

Това съобщи Европейското командване на САЩ, цитирано от Ройтерс.

Серията от инциденти станала на 11 и 12 април в международни води. Първо два самолета "Су-24" минали поне 20 пъти на височина не повече от 30- метра над бойния кораб. Ден по-късно изтребителите се доближили още повече. Те вече летели толкова ниско, че реактивната им струя предизвикала неголеми вълни на морската повърхност.

Източник на Ройтерс в началото твърдял, че на борда на руските бойни машини нямало видимо оръжие. От видеото, заснето от моряците на "Доналд Кук", обаче под крилото на бомбардировача се вижда нещо, което е или ракета, или висящи резервоари, отбелязва Нюз.Ру.

Също така край американския кораб кръжал и многоцелеви хеликоптер "Ка-27". От борда му били правени снимки на "Донаалд Кук". Екипажът на разрушителя няколко пъти опитал да влезе във връзка с руските пилоти по радиото, но не получили отговор.

Заради инцидента била прекъсната подготовката по излитането на полски военен хеликоптер от борда на "Доналд Кук".

Действията на руските летци не съответстват на приетите норми за поведение на въоръжените сили в международното въздушно и морско пространство, коментират от Белия дом.

Според Европейското командване на САЩ такива действия могат да доведат до опасно произшествие.

Днес от специализираното издание "Нейви таймс" обаче съобщиха, че екипажът на "Доналд Кук" не прибягнал до употреба на оръжие, защото действията на руската страна не представлявали реална опасност.

Корабът "Доналд Кук" бе замесен точно преди две години - на 15 април 2014 г., в друг инцидент, но в Черно море, припомня Нюз.Ру. Тогава в продължение на час и половина невъоръжен "Су-24" прелетя 12 пъти в опасна близост до него. Американците сметнаха инцидента за имитация на бомбардировка.