В по-широк контекст Ирина Бокова е широко разглеждана като водещ кандидат, тъй като тя е жена с много институционален опит в ООН, идва от Източна Европа, която все още не е имала генерален секретар, и се смята за приемлив кандидат за Москва. Но това от своя страна предизвиква подозрения у Запада, че тя ще бъде мека с руската военна интервенция в страни като Украйна, Сирия и на други места.

Така британският в. "Гардиън" коментира изслушването на българската кандидатка за шеф на ООН вчера.

БОКОВА НЕ ОТГОВОРИ ЩЕ СЕ АНГАЖИРА ЛИ СЪС СПАЗВАНЕТО НА ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА

"Гардиън" отбелязва, че Бокова е обещала да заеме твърда позиция по въпроса за човешките права.

В. "Дейли мейл" пък я обяви за darling, т.е. любимка на Путин.

Бивша комунистка, подкрепяна от руския лидер, излезе начело в борбата за ООН, пише изданието. Но допълва, че се е добрало до документи, в които се съдържат сериозни притеснения относно способността й да се справи с толкова важна работа.

Британски дипломати дори поискали разследване за измама във връзка с назначение на "калинка", извършено от Бокова в оглавяваната от нея ЮНЕСКО. Извънредната стъпка била предприета от посланика на Обединеното кралство Матю Съдърс в международната културна организация. Това станало, след като генералната директор се опитала да назначи за своя заместничка предполагаемо протеже.

Разкритието е от изтекъл разговор на закрито заседание на ръководството на ЮНЕСКО. С одобрението на правителството в Лондон Съдърс остро атакувал Бокова за назначаването на поста помощник генерален директор по стратегическото планиране на бразилката Ана Луиза Томпсън-Флорес. Тя била описана като чиновник без необходимата квалификация. Според противници на Бокова така тя искала да си осигури подкрепата на Бразилия за шефския пост в ООН.

Британският представител цитирал подозрително разкрасяване на биографията на Томпсън-Флорес и от обява за работа, която мистериозно била подправена така, че да съдържа по-ниски изисквания за заемането на поста.

Срещата се състояла преди година в централата на ЮНЕСКО в Париж.

"Като държавен служител на Великобритания съм длъжен да докладвам всички случаи на възможна или подозирана измама на нашия отдел за разследвания. Обсъдил съм този случай и доказателствата. Те стигнаха до извода, че това е случай за мащабно външно независимо разследване", споделил Матю Съдърс.

Той допълнил, че г-жа Томпсън-Флорес "не крие факта, че не разбира от бюджет" и "няма опит" в стратегическото планиране.

След това посланикът споменал за извършен одит на работата на бразилката като директор по човешките ресурси на ЮНЕСКО:

"Моите колеги никога не са виждали по унищожителни обвинения срещу отдел за човешки ресурси като отправените от нашия външен одитор."

Бокова отхвърлила твърденията за измама. А руската представителка в ЮНЕСКО Елеонора Митрофанова, която е нейна близка приятелка, обявила притеснението на Лондон за "емоционални декларации".

Няколко месеца по-късно обаче българката отстранила Томпсън-Флорес от поста.

Съвсем скоро във Великобритания трябва да бъде публикувана информация как се харчат парите на нейните данъкоплатци, дадени на ЮНЕСКО, продължава "Дейли мейл". И изразява увереност още отсега, че той ще е силно критичен по адрес на организацията, ръководена от Ирина Бокова.

"Случката с Томпсън-Флорес е въпрос на вътрешно недоглеждане. Генералният директор отговори в съответствие с установените правила и процедури", коментира говорителка на генералния директор. И допълни, че Бокова успешно е реформирала ЮНЕСКО.

"Дейли мейл" също смята, че българката е водещ кандидат за поста генерален секретар на ООН. Причина за това е натискът най-вече на САЩ и Великобритания кандидатът да бъде жена. Смята се, че отявлен поддръжник на идеята е Хилъри Клинтън - фаворит за номинацията на демократите за кандидат-президент на САЩ наесен.

Освен това от Кремъл постоянно припомнят, че е дошъл географският ред на Източна Европа.