"Зная, че не всички десни са бесни."

Така депутатът от БСП и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин реагира на медийни заглавия след изслушването на Ирина Бокова в пред Съвета на ООН в централата на организацията в Ню Йорк. Поводът - интерпретацията, че Бокова е похвалила действащата конституция на България, критикувана още при приемането й от част от депутатите във Великото народно събрание от СДС. Самият Вигенин обаче припомня, че този основен закон е подкрепен от по-голямата част от десницата тогава, а "проблемът не е в конституцията, а в прилагането на законите".

БОКОВА НЕ ОТГОВОРИ В ООН ЩЕ СЕ АНГАЖИРА ЛИ СЪС ЗАПАЗВАНЕТО НА ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА 

Отново във фейсбук по темата Бокова се произнесе и представител на десните в лицето на лидера на ДСБ Радан Кънев. Тй пусна доста пространен статус:

"Силно разтревожен съм, че екипът на г-жа Бокова води към тежък провал българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Българският кандидат разчита преди всичко на силната подкрепа на страните от Централна и Източна Европа. Отказът на Бокова да осъди ясно комунистическия режим (замазан зад глупостите за "поколението, което се бори за демокрация") и мълчанието за анексията на Крим правят тази подкрепа невъзможна. 
В Източна Европа раната от тоталитарното политическо насилие не е заздравяла, а споменът от скорошните войни и окупации прави темата за неприкосновеност на националните граници болезнено актуална. Кандидат, който мълчи по тези въпроси, няма грам шансове. Екипът на Бокова я проваля там, където трябва да спечели ядрото на подкрепата си."

Кънев обаче допусна, че зад това може да има и друг мотив:  

"Въпросът е дали го правят от некадърност, или провалът е умишлен, защото целта не е United Nations, New York, NY 10017, a "Княз Дондуков-Корсаков" №2, София, 1000".

Цитираният адрес е този на президентството в София.

"ГАРДИЪН": БОКОВА ЩЕ БЪДЕ МЕКА КЪМ РУСКАТА АГРЕСИЯ В УКРАЙНА

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви пред Клуб Z, че продължава да подкрепя номинацията на българката за генерален секретар на ООН. Той оправда и липсата на конкретен отговор по темата Украйна-Русия.

"Конкретен отговор в каквато и да било посока означава загуба на гласове при гласуването. Знаем кои са постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН", коментира той.

Политиците обаче не бяха много словоохотливи за излушването на Бокова. Никой от представителите на ГЕРБ не се нае да изкаже мнение с аргумента, че това е работа на МВнР, а не на депутатите. 

От ДПС също запазиха мълчание, от АБВ просто препотвърждамат подкрепата си за номинацията.

Междувременно във фейсбук и специален сайт група български студенти, учещи в чужбина, организираха кампания за подкрепа на българската номинация. Проектът "Подкрепи Ирина Бокова" в социалната мрежа, стартирал вчера, има близо последователи. В сайта за привличане на подкрепа са цитирани думи на Симеон Сакскобургготски, на френския президент Франсоа Оланд и държавния секретар на САЩ Джон Кери в подкрепа на българката.