Категорично съм против така наречените “граждански арести”. Това е тържество на беззаконието и още повече ни отдалечава от правовата и цивилизована държава.

Аз съм “за” силно и будно гражданско общество, но това е чисто и просто произвол, тъй като законът е напълно ясен. В България имат право да задържат органите с полицейски правомощия и то, с малки изключения и за кратко време, след разпореждане на прокуратурата и съда.

"НОУ БЪЛГЕРИЯ! ГОУ ТЪРКИЯ, ОБРАТНО!" - КАКВО МИСЛИТЕ ВИЕ?

Не трябва обаче да подминаваме причините защо толкова хора напоследък да решат да вземат закона в “свои ръце”. Проблемът с нелегалните мигранти е също толкова реален, колкото и универсалното чувство за несправедливост, което всеки един гражданин в по-голяма или по-малка степен е усетил, било то при допир със съдебната система, било то при взаймодействие с други държавни органи…

Трябва да изкореним необходимостта хората да действат по такъв начин, като държвата си върши работата адекватно. В контекста на безпрецедентната миграционна вълна и заплахите, които тя носи, в това число и от терористични актове, ситуацията е още по-чувствителна. Действително не може да допускаме всеки да може да преминава границата ни както намери за добре! Но как го предотвратяваме казва ужасно много за нас като нация.

И накрая няколко думи за патриотизма:

В 21 век, за мен израз на патриотизъм не е да тичаш със снайпер в ръце и облечен в официален анцуг, загърнат с националния флаг да крещиш “но Бългерия, гоу Търки ноу!”. Както и не е партиотизъм да просваш когото и да било по очи на земята и да го връзваш със свински опашки. Израз на патриотизъм е да се бориш за това да има правова и редова държава. Да спазваш правилата и да изискваш от другите да сторят същото. 

Коментарът на Антони Тренчев е от профила му във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.