Учредителната конференция на ДОСТ ще бъде в неделя в НДК. Предварителните очаквания са на събитието да присъстват над 1 200 учредители от страната и български граждани, които живеят в Европа и в Турция. На турски "дост" означава приятел.

МЕСТАН ОБЯВИ ОБРАТНО БРОЕНЕ ЗА ДПС

За лидер на партията ще бъде избран Лютви Местан, който бе изключен в края на миналата година от ДПС. Още преди седмици той обясни, че според устава на ДОСТ лидерите на партията ще имат право на не повече от два последователни мандата. Всички решения пък щели да се вземат след дебати.

На първата сбирка на учредителите Местан обяви ДПС за изчерпана партия. Според него почетният председател на движението Ахмед Доган го е разцепил, като е свел пронатовската позиция на ДПС до протурска и същевременно е обслужил Русия. Местан декларира, че ДОСТ ще бъде приятелски настроена към свободолюбивите руски граждани, които знаят много добре какво означава тоталитарен режим. Новата партия щяла да разчита, както на гласовете на разочарованите от ДПС, така и на всички останали българи, турци, роми, евреи и "дори арменци".

МЕСТАН ГОСТУВА НА ОПОЗИЦИЯТА В ТУРЦИЯ

Прелюдия към учредяването на ДОСТ бе визитата на Местан и неговите най-близки сподвижници в Турция. В южната ни съседка те се срещнаха както с представители на опозиционната "Народна републиканска партия", така и с премиера Ахмет Давутоглу, който е лидер на управляващата "Партия на стабилността и развитието".

МЕСТАН В АНКАРА: БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ Е ОТЪРСИЛА ОТ СЯНКАТА НА РУСИЯ