Върхушката на БКП е използвала успешно прототипи на офшорни зони чрез Държавна сигурност още в началото на 60-те години на миналия век, за да прикрие участието си в сделки с оръжие и други финансови операции, показва разследване на журналиста Христо Христов, посветено на източването на държавни капитали чрез задграничните фирми, създадени по време на комунистическия режим, пише desebg.com.

Първата такава фирма е „Имекстраком”, основана през 1961 г. във Вадуц, Лихтенщайн, чрез подставен адвокат, представлявана от офицера от Първо управление на ДС Георги Найденов – популярен като ръководител на търговското предприятие „Тексим”. Малко по-късно той регистрира в Панама и дружеството „Интернационале трейдинг инвестмънт банк инкопорейтед“.

НЕ НИ СЕ ПОДИГРАВАЙТЕ НА МИЛИАРДИТЕ

Тези данни бяха публикувани в документалната книга на Христо Христов „Империята на задграничните фирми”, издадена през 2009 г.

Ето данните за тези фирми, които изнася desebg.com.

„Имекстраком“ – първата задгранична фирма

На 24 септември 1963 г. висшето партийно ръководство на Българската комунистическа партия (БКП) – Политбюро на Централния комитет (ЦК) – със секретно решение “дава съгласие на другаря Георги Найденов да се издаде алжирски паспорт като на алжирски гражданин, без да губи българското си поданство“. На следващия ден решението е потвърдено с „лично строго поверително“ разпореждане на Министерския съвет.

И БАНЕВИ В "ПАНАМАГЕЙТ": НЕ ПОЗНАВАМ БИЗНЕСМЕН, КОЙТО ДА НЯМА ОФШОРКИ

Георги Найденов е кадрови служител от Първо управление (разузнаването) на Държавна сигурност (ДС), а целта на секретните решения е с алжирското гражданство да се прикрие българското участие в създаденото от него през 1961 г. във Вадуц, Лихтенщайн, задгранично дружество „Имекстраком“. Офицерът от ДС играе основна роля в тайните операции по доставянето на оръжие за Алжирския фронт за национално освобождение.

Оръжейните сделки се заплащат в брой на българската страна и се реализират чрез специално създадената за това „Имекстраком“. Фирмата е първото дружество с българско участие зад граница. С нея е поставено началото на империя от задгранични фирми, която в края на комунизма надхвърля числото 450 в над 70 държави от целия свят.

Създадени под предлог, че са необходими за завладяването на нови пазари, те са регистрирани преди всичко в редица развити западни държави и в страни от Третия свят, а след разпадането на комунизма се превръщат в един от каналите за източване на национални капитали.