"Вярваме, че има международна кампания срещу личното. То е свещено човешко право, но има хора по света, които не разбират това."

Това заяви днес в кратко интервю за Ройтерс Рамон Фонсека, един от собствениците и ръководител на разположената в Панама компания "Мосак Фонсека", за чийто клиенти и дейност снощи изтекоха 11,5 милиона документи, разкриващи стотици хиляди офшорни компании на световни политици, бизнесмени и известни личности.

ДОСИЕТАТА ПАНАМА: ПУТИН. ИЛИ КАК ДА СКРИЕШ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ

Нашата фирма пострада от успешно, но "ограничено" хакване, казва още Фонсека пред агенцията. Дали това предполага, че вестник "Зюддойче Цайтунг" и партньорите му в разследването имат още информация, или че 2,6 терабайта документи са само част от данните на "Мосак Фонсека", не става ясно.

"Ние сме регистрирали над 240 000 компании, и по-голямата част от тях са с напълно легална дейност", обяснява Фонсека, като допълва, че "Мосак Фонсека" не носи отговорност за останалите. "Нашата работа е посветена на създаването на легални структури, които ние продаваме на посредници, сред които банки, адвокати, счетоводители и тръст-фондове, а те имат свои крайни клиенти, които ние не знаем."

ДОСИЕТАТА ПАНАМА: РАЗКРИТИЯ ЗА ТАЙНО БОГАТСТВО НА 12 ДЪРЖАВНИ ГЛАВИ

По неговите думи изтеклите документи са цитирани извън контекста, а публикуването им е престъпление.

Рамон Фонсека е панамски адвокат и награждаван писател. Немският му партньор Юрген Мосак, с когото откриват фирмата през далечната 1977 г., досега не е коментирал изтичането.

МЕСИ И ПЛАТИНИ СЪЩО ПРАЛИ ПАРИ В ПАНАМА