БУРАЙДА, Саудитска Арабия

Тези хора не са били твърдолинейни бойци. Един от тях е бил фармацевт, друг - техник по охладителни и отоплителни системи. Имало и гимназист.

Те били шестима братовчеди. Всички живеели в Саудитска Арабия и пазели една и съща тайна. Те се врекли във вярност на "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) и смятали да убият друг свой братовчед - сержант от силите на кралството за борба с тероризма.

И те направили точно това. През февруари групата отвлякла сержант Бадер ал Рашиди, довлякла го встрани от пътя южно от този град в централната част на Саудитска Арабия и го убила. В заснетия видеозапис те осъдили кралското семейство, като казали, че то се откерло от исляма.

След това те избягали в пустинята. Видеото бързо се разпространило из кралството, като шокирало страната, бореща се да озапти терористичното движение, смятано за особено опасно не само защото призовава към насилие, но и защото е възприело елементи от саудитската консервативна версия на исляма - сунитското течение, известно като уахабизъм - и използвало тези елементи, за да дискредитира монархията.

"Уахабизмът е основата на идеологията на "Даеш", заяви Коул Бънзел - стипендиант по история на уабахизма в Принстънския университет и автор на скорошно изследване за Саудитска Арабия и "Даеш". "той показва характера на тяхната религия и е най-видният облик на цялата им идеология."

Сред 20-те терористични атаки в Саудитска Арабия от края на 2014 г. убийството на сержант Рашиди е третото, при което граждани на страната тайно се присъединяват към "Даеш" и убиват свои роднини в службите за сигурност. При всеки от тези случаи те оправдават действията си с думите, че Саудитска Арабия практикува покварена версия на вярата - обвинение срещу кралството, което смята себе си за единствената истинна ислямска държава.

"Даеш", както и "Ал Кайда" преди, обвинява саудитската монархия в поквара на вярата, за да запази властта си. Но мрежите на "Ал Кайда" в кралството бяха разбити преди години, а ръководството на групировката в чужбина не приветства убийството на цивилни мюсюлмани.

"Даеш" обаче успя да проникне в кралство чрез дигитално вербуване и намери привърженици, желаещи да убиват сунити като тях, както и шиити, за да дестабилизират монархията.

През юли 2015 г. 19-годишен мъж уби чичо си - полковник от полицията, преди да извърши самоубийствена атака край затвор, при която рани двама охранители.

В аудио послание, разпространено от "Даеш" след смъртта му, той се обърна към собствената си майка.

"Твоят брат вероотстъпник бе верен на тираните", заяви той. "Без такива като него тираните няма да съществуват."

Генерал-майор Мансур Турки - говорител на саудитското вътрешно министерство, заяви, че при атентатите през последните две години са загинали много хора, както и двадесетина терористи.

Освен това близо 3000 саудитци са се присъединили към терористични групировки зад граница, а над 5000 са хвърлени в затвора по обвинения в тероризъм. Броят рязко се е увеличил през последните години.

Саудитска Арабия има история, твърде преплетена с ислямистките бунтовнически групировки. Дълго време тя ги подкрепящи като свои пълномощници, за да прокарва идеите си на места като Босна, Чечня и Афганистан (където работеше със САЩ). Но почти всичко това свърши през 2003 г., когато "Ал Кайда" се прицели в кралството и извърши серия смъртоносни атаки.

Сега "Даеш" представлява ново предизвикателство, като насочва аспектите на консервативния ислям на Саудитска Арабия срещу нея. Уахабизмът бе отглеждан през годините, за да обслужва интересите на монархията, като набляга на подчинение на управниците и осъждане на терористичните атаки дори срещу хората, смятани за вероотстъпници.

Сред многото врагове на "Даеш" Саудитска Арабия единствена все още смята Корана и други религиозни писания за своя конституция, криминализира вероотстъпничеството и забранява всички форми на неразрешена обществена религия.

Страната е основана върху съюза между фамилията Сауд, чиито членове стават монарси, и духовника шейх Мухамад ибн Абдул-Уахаб, чиито проповеди са използвани за оправдаване на военното завоевание, което те наричат джихад срещу обявените за неверници, повечето от които са други мюсюлмани.

Потомците на шейх Абдул-Уахаб все още преобладават в религиозните институции в саудитската държава, която сега омаловажава насилието в своята история и набляга на аспектите, изгодни за всемогъщата кралска фамилия като важността да се подчиняваш на ръководството.

Саудитските представители отхвърлят сравненията между тяхната идеология и тази на "Даеш", като отбелязват, че милиони немюсюлмани живеят в кралството и че правителството е близък съюзник на САЩ и участва в американската компания срещу бунтовническата групировка.

Те казват също, че саудитският ислям не призовава за халифата като "Ислямска държава" и че висшите духовници осъждат терористичните атаки и обявиха групировката за "кривнала от пътя".

Критиците обаче изтъкват, че много саудитски духовници никога не са се отказали от елементите на уахабитската традиция, която "Даеш" възприе, най-вече що се отнася до шиитите, които съставляват 10 на сто от приблизително 20-те милиона граждани на кралството. Много саудитски духовници смятат шиитите за еретици и ги обвиняват в лоялност към Иран - регионалния съперник на Саудитска Арабия.

Джихадистите се възползваха от това, като на няколко пъти извършиха самоубийствени атентати срешу шиитски джамии, след което обвиниха саудитските духовници в лицемерие, задето са осъдили насилието.

"Наистина е трудно саудитските духовници да осъдят атаките срещу шиитите", кааза Бънзел, стипендиантът в Принстън. "И добивате чувството, че чак толкова не ги е грижа, ако биват нападани шиитите, след като според възгледите им те не са истински мюсюлмани."

Както и навсякъде другаде по света, "Даеш" разчита на социалните медии, за да проникне в кралството, да намери доброволци и да ги прати да извършат атентати - често под носа на най-близките си хора.

Това прави заговорите трудни за предотвратяване, каза генерал Турки и даде като пример мъж, арестуван миналата година за убийството на двама полицаи в стрелба и гонка с коли край Рияд. Колата му я дал привърженик на "Даеш", а друг му дал оръжието, но нападателят така и не научил имената им.

На групировката обаче било трудно да вземе на прицел силите за сигурност. Затова тя казала на вербуваните да убият военни от собствените си семейства. Генерал Турки обобщи посланието им като "Вие сте по-близко до нас, така че никой няма да разбере."

През септември 2015 г. двама души отвлекли братовчед си - войник от саудитската армия - и заснели видеоклип, на който той е вързан и моли за милост в пясъците, докато те се врича във вярност на "Даеш" и го застрелват. Силите за сигурност убили единия от тях и арестували другия.

Малко след това дошло отвличането и убийството на сержант Рашиди от шестимата му братовчеди. Това станало след процес на радикализация, който никой в семействата им не бе забелязал.

Главатарят Уаел ал Рашиди, който говори пред камерата на видеозаписа, завършил фармация и е работил в болница в Рияд, казаха в интервю двама от братята на сержант Рашиди. Той пушел - нещо, което най-правоверните мюсюлмани не правят, и прекарвал часове в ровене в компютъра или във военни игри в профила си в Xbox.

Един от двамата му братя, който се присъединил към заговора, свирил на уд (арабски струнен инструмент - б.р.) - също нещо, което консервативните мюсюлмани не одобряват.

Други трима нападатели били студенти. Двама били братя, а други двама делели една стая и изучавали Шериата в държавен университет в Рияд.

Преди близо две години Уаел ал Рашиди станал по-религиозен и се оттеглил от функциите в семейството, но това не предизвикало тревога в общество, където религиозният консерватизъм е популярен.

"Всички виждахме, че той си пуска брада и посещава джамията, но такива хора у нас са много, така че нямахме представа, че той планира нещо друго", казва Мишари - полубрат на сержант Рашиди.

Още по-объркващо било, че братът на Уаел бил пенсиониран офицер от местните разузнавателни служби - агенция, натоварена с установяване на джихадистките заплахи, казват братята на сержант Рашиди. Бащата на друг от нападателите все още работи в службите.

"Може би той не е знаел или се е страхувал да го издаде, или е мислел, че той ще се оправи", казва Бандат, един от братята на сержант Рашиди. "Само той си знае."

Понеже нападателите не били близки приятели със сержант Рашиди, те му казали, че трябва да му дадат подарък от майка им. Той се срещнал с тях, те го отвлекли и го убили след няколко часа.

Ужасът в семейството станал още по-голям през следващите дни, когато близките забелязали, че синовете им са изчезнали и са си изключили мобилните телефони. Тогава "Даеш" пуснала видеото, потвърждаващо подозрениията на семейството.

На 11 март саудитските сили за сигурност проследили шестимаата мъже в отдалечено място и убили всички при престрелка, съобщиха местните медии.

Братята на сержант Рашиди са доволни, че шестимата са мъртви, но случаят ги направи дълбоко подозрителни.

"Ако някой се обади и пита/ "Къде си? Искам да те видя", не му вярвайте", каза Бандар.

"Ние не вярваме на никого."

----

* Авторът е кореспондент за Близкия изток на в. "Ню Йорк таймс", откъдето препечатваме статията.