Пет националки от представителния отбор на САЩ по футбол заведоха дело за дискриминация срещу собствената си футболна федерация (USSF). Те недоволстват, че не са заплатени подобаващо, вземат по-малко от мъжете, а са по-успешни и носят повече приходи на USSF.

Световните шампионки от "Канада 2015" изкарват около една четвърт от парите, заработвани от мъжкия национален състав. А са докарали на федерацията с 20 милиона долара повече само през миналата година.

Най-добре платените в най-силния тим на планетата при нежния пол получават не повече от 72 000 долара. Докато при мъжете мизата е в пъти по-висока. Всеки един футболист под знамето на САЩ прибира по 5000 долара при загуба в приятелски мач. И $17 625 за победа.

В банковите сметки на дамите се превеждат по $1350 само при пълен успех, равенствата и загубите не се заплащат. Това е едно от нещата, които женските националки ще оспорват в съда. Те поставят под съмнение доколко колективният им трудов договор с федерацията е изряден.

Вратарката Хоуп Соло, полевите състезателки Алекс Морган, Меган Рейпноу и още две техни съотборнички - всичките звезди в родината си, са наели адвокатското светило Джефри Кеслър. Той е популярен в спортните среди отвъд океана с няколко спечелени дела на големи спортисти срещу федерации или клубове.

Кеслър твърди пред "Ню Йорк Таймс" , че не е виждал досега толкова силни аргументи в потвърждение на тезата за дискриминация на спортистки.

Националният отбор по футбол, или сокър, както го наричат в Америка, е спечелил три световни и четири олимпийски титли, припомня Хоуп Соло. Тя и съотборничките ѝ също така настояват за по-добри бази и терени, на които да правят лагерите си преди мачове и турнири. Твърдят, че мъжете, които само могат да мечтаят за техните успехи, тренират при много по-добри условия, получават по-добро медицинско обслужване и за тях се грижи по-голям екип от специалисти.

Женският футбол е на огромна почит в САЩ, а мъжкият набира все по-голяма популярност.