Изборите са излишни в Саудитска Арабия, защото хората са щастливи и доволни от сегашната система, твърди посланикът на страната към ООН Абдалах ал-Моуалими. 

Системата е абсолютна монархия с крал, при която партиите са забранени, а критиката към управлението и призивите за неговата промяна са незаконни.

Това обяви дипломатът пред британския журналист от "Ал Джазира" Мехди Хасан в коментар на призива на Саудитска Арабия да се проведат свободни избори в Сирия.

ЕС Е ПРОТИВ СУХОПЪТНАТА НАМЕСА НА РУСИЯ И САУДИТСКА АРАБИЯ В СИРИЯ

"Ако хората в Сирия могат да изберат кой да ги управлява, защо не и хората в Саудитска Арабия?" пита Хасан.

"Изборите не са панацея за всичко. Просто защото има избори в Сирия не означава, че трябва да има такива и в Саудитска Арабия," отговаря Ал-Моуалими. "Ключовият въпрос е дали населението е доволно, щастливо и задоволено от формата на управление, която има. Мога да твърдя, че ако отидете в Саудитска Арабия и направите анкета, ще откриете много голяма подкрепа за системата."

"Това не е ли отчасти, защото, ако кажат, че искат друго управление, ще отидат в затвора?" продължава Хасан.

Дипроматът отрича, твърдейки, че дори "анонимна анкета" ще покаже, че саудитците си харесват монархията.

"Важно е договорът между управлението и управляваните, взаимното приемане. Мога да ви кажа, че взаимното приемане е по-високо при нас от почти всяка друга държава в света."

В Саудитска Арабия се провеждат общински избори, като за пръв път този декември бе позволено и на жените да гласуват. Избраните представители влизат в "консултативен съвет", който може да предлага закони, но няма правомощията да ги приложи.

В класациите на "Фрийдъм Хаус" за свободата, спазването на човешките права и демократичността на държавите по света, Саудитска Арабия от години е "най-лошата от лошите". Ампутациите за кражба, камшиците за жертви на изнасилване, които не могат да докажат кой ги е изнасилил, смъртната присъда за отричане от Исляма са нещо обичайно. Политическите затворници са близо 30 000 според Би Би Си. Според "Репортери без граници" Саудитска Арабия е враг на интернета и е на 164-ото място от 180 по свобода на словото. Кралят Салман ибн Абдулазиз ал Сауд пък е определян като един от "хищниците срещу свободата на словото".