"След като съдията отсъди дузпа, Роналдо ми каза, че съм голям късметлия днес. Но че това няма да ме спаси и той ще вкара дузпата.”

Това разказа вратарят Владислав Стоянов след снощната победа над Португалия с 1:0 в Лейрия. Стражът ни обаче хвана 11-метровия удар - за втори път, след като през есента на 2014 г. го направи срещу Кристиано и в двубоя “Лудогорец” - “Реал” (Мадрид) в Шампионската лига.

Бихме Португалия с бразилски гол, Владо Стоянов отказа Роналдо (СНИМКИ)

А още през първото полувреме Марселиньо, бразилският дебютант за България, вкара за 1:0 и “лъвовете” поднесоха сензация в играните в петък контроли.

“Да, това е един от най-добрите мачове в моята кариера. Не мога да кажа, че аз съм герой. Всички момчета са герои, допълни Стоянов. - Макар и в приятелски двубой, това е голяма победа. Близки и приятели преди мача ми казаха да откажа Роналдо. Тази победа нас, футболистите, няма да ни подлъже. Сега молбата ми е журналистите да не изкарат, че едва ли не сме световна сила. Трябва да го караме по-скромно и нещата ще си дойдат на мястото.”

"Още преди мача знаех къде да се хвърля, ако свирят дузпа и Роналдо я изпълнява. С Иван Чворович (бел. ред. друг вратар на “Лудогерец”) сме големи приятели и коментирахме, че трябва да се хвърля на дясно.”

Голмайсторът Марселиньо пък видимо бе доста развалнуван.

"Уникално е, супер! Много съм щастлив, рече бразилецът с български паспорт. - При ситуацията за гола имах шанс да ударя с единия крак, но защитниците идваха много бързо и обърнах на другия, бих и тя влезе. На мен и Владо ни върви срещу Роналдо. Срещу “Реал” (Мадрид) с Лудогорец също играхме добре. Играхме като отбор и затова спечелихме. Няма значение кой е вкарал, щом печелим.”

Селекционерът Ивайло Петев пък обяви, че предрекъл попадението на футболиста, когото сам привлече в Разград преди години. 

"Преди мача му казах, че той ще вкара, разкри треньорът. - Исках това стане, защото знам какво означава за него. Всички се раздадоха на терена. Това е първото нещо, което казах в съблекалнята. В първите 10-15 минути бяхме объркани, може би защото имахме за съперник много класен отбор. Трудно покривахме съперниците. Радващо е, че показахме дух и себераздаване. Имахме един прекрасен вратар, който хвана абсолютно всичко, каквото имаше. Хвана и дузпа. Мога да кажа, че пред отсрещната врата имаше същата ситуация, но съдията така е решил.”

“Този мач свърши. Вече се готвим за следващия, който е след три дни. Трябва да изчистим грешките, които допуснахме", добави Петев по повод гостуването на Македония във вторник.

Сред футболистите, които опитваха да избегнат прекомерната еуфория бе лидерът Ивелин Попов:

“С колективни действия и организирана защита - така победихме Португалия. Не мога да не отлича и Владо Стоянов, който направи най-силния си мач. Това, че сме ги победили, не ни прави европейски или световни шампиони. Трябва по-спокойничко да караме. След два-три дни имаме нов мач и трябва да защитим честта на България. Срещу по-големите отбори се играе така - по-защитно и трябва да използваме шансовете си на контра, както днес. Разбира се, че помогна Марселиньо. Вкара гола, създаде още няколко добри ситуации. Оттук нататък все така да бъде.”

"Не съм притеснен, защото резултатът в този мач не е толкова важен. Все пак това е само една контрола, рече селекционерът на “мореплавателите” Фернандо Сантош. - Но играчите са разочаровани. Аз също. Допуснахме една грешка и те ни вкараха. А започнахме много силно и още до 15-ата минута можехме да сме вкарали голове. След това продължихме да пропускаме и това е нещо, върху което трябва да работим.”

“Роналдо пропусна дузпа и още няколко ситуации, но той си пази головете за европейското. Нека не правим трагедии. Ще анализираме грешките и ще се поучим от тях. Все пак европейското не започва утре. Има време и точно заради това не съм притеснен”, завърши Сантош.