Замисълът на брюкселските терористични атаки от вторник е бил да ударят в земята тези от Париж на 13 ноември 2015 година, съобщават белгийските телевизии РТБФ и ВРТ, позовавайки се на неназовани източници.

Заподозрени атентатори, които Белгия вече е арестувала, е трябвало да открият автоматична стрелба в центъра на Брюксел, докато техни съучастници се самовзривяват на международното летище в предградието Завентем и в метрото.

На практика е била осъществена само втората част от плана. Участниците в първата Салах Абдеслам и Амин Шукри бяха арестувани четири дни преди атентатите от 22 март, а съучастникът им Мохамед Белкаид бе убит дни по-рано в престрелка с полицията в брюкселския квартал Форе.

Абдеслам, останалият жив от парижките атентатори и сподвижникът му Амин Шукри бяха задържани в акция на полицията в имигрантския квартал Моленбеек.

След като първоначално се противопоставяше на екстрадиция във Франция, която трябва да го съди за престъпления, извършени на нейна територия, днес Абдеслам поиска внезапно да го екстрадират колкото може по-бързо и по сведения на тукашните медии отказа да говори пред белгийското следствие.

В атаките в Париж загинаха 130 души и  над 350 бяха ранени. В Брюксел засега жертвите са 31, а ранените - 300.