Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на ЕС днес се споразумяха да ускорят законодателните мерки на европейско равнище за борба с тероризма и да засилят обмена на разузнавателна и полицейска информация в отговор на заплахата от атентати.

Два дни след терористичните атаки в Брюкксел, които убиха над 30 и раниха близо 300 души, министрите приеха декларация от десет мерки, с които Европа смята да се противопостави на терора.

Повечето от тях са свързани с изпълнение на вече взети политически решения, законодателните стъпки по които се бавят. Става дума за приемането на европейски регистър на резервациите за полети, систематичен контрол на европейските граждани по външните граници на ЕС, затягане на режима за притежаване на огнестрелно оръжие от граждани и създаване на европейска гранична и брегова охрана.

Комисията направи тези законодателни предложения след атентатите в Париж на 13 ноември 2015 година, но всички те са заседнали на различни етапи на законодателния процес.

"Не се нуждаем от нови планове. Трябва изцяло да изпълним мерките, по които сме се споразумели преди", каза Роналд Пластерк, министър на вътрешните работи на Холандия, която в момента председателства ЕС.

"Трябва първо да подобрим нашия обмен на информация и второ - да изпълним това, по което политически сме се споразумели", каза Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията, гражданството и вътрешните работи. 

"Нещо трябва да се промени", каза той за обмена на разузнавателна информация, за която страните-членки говорят много, но на практика се отнасят неохотно. "Заплахата от терор е обща, такъв трябва да е и нашият отговор. Опасявам се, че липсва политическа воля, но което е още по-лошо - липсва доверие".

Той подчерта, че атентаторите от 13 ноември 2015 година в Париж и тези от 22 март 2016 година в Брюксел са били известни на националните разузнавания, но те са държали информацията за себе си.

Що се отнася за антитерористчния законодателен пакет, Аврамопулос посочи, че само за европейската гранична агенция срокът за приемане е до юни, докато за всички останали актове желаните срокове вече са минали.

Освен споменатите мерки декларацията призовава за събиране на "дигитални доказателства", т.е. за наблюдение над съобщителни мрежи като "Вайбър" или "Скайп", мярка, която ще се натъкне на съпротива от правозащитниците; специална платформа за многостранен обмен на информация в реално време във връзка с борбата с тероризма; създаване на съвместен екип за свръзка от национални експерти по антитероризъм в рамките на Европейския антитерористичен център в Европол.