Бившият депутат от БСП, сега независим, Георги Кадиев обявява днес старт на новата си партия "Нова държава". Мотото на формацията ще е "Всичко отначало", а амбицията - ако има предсрочни парламентарни избори формацията да се яви на тях самостоятелно.

"В инициативния комитет няма толкова популярни лица, а млади хора, които досега не са се занимавали активно с поликита", заяви преди учредителната сбирка Кадиев. Комитетът ще приеме и учредителна декларация, а предварителната заявка е бъдещата формация да не е "лява или дясна, а модерна и европейска".

 

Въпреки тази заявка, очакванията са сред целите на формацията да е и връщането на държавата в икономиката, което е класическа лява идеология. В заявката на депутата за създаването на "Нормална държава" преди месец фигурира и цел създаване на държавни програми за връщане на българите от чужбина.

След обявяването на учредителите и програмната декларация на бъдещата партия по закон предстои събиране на подписи за регистрация на нова формация и свикване на учредителен конгрес от поне 500 делегати. Този форум ще избере лидер, ръководство, ще приеме устав на партията и т.н. - такава е процедурата по закон.

 
КАДИЕВ "САМОИЗКЛЮЧЕН" ОТ БСП
 

Кадиев бе дългогодишен политик и депутат от БСП, бивш зам.-министър на финансите в кабинета "Станишев", кандидат за кмет на София от левицата, кандидат за лидер на столетницата. В последните години бе възприеман като "вътрешна опозиция".

В края на 2015 г. той бе изключен от ПГ на БСП, след като реши да участва отново в кметските избори в София, но този път с подкрепата на АБВ. До решението се стигна, след като социалистите предпочетоха проф. Михаил Мирчев за своя номинация за столицата.

"Нормална държава" ще е третата партия, произлязла от напуснали БСП в последните години, след "Движение 21" с лидер Татяна Дончева и АБВ на Георги Първанов.