Процедурата за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да бъде спряна и веднага да се обяви нов тур за номинация на кандидати.

Това засега е новата позиция на управляващите от ГЕРБ, научи Клуб Z от депутати от управляващото мнозинство. Очаква се заседание на комисията по икономическа политика, която може да гласува решението, да бъде свикано идната седмица. От ГЕРБ търсят подкрепа за спиране на избора и обявяване на нов кръг от номинации сред общо 20-те депутати в комисията. Засега били сигурни 9 гласа "за", които все още не са достатъчни, разказаха парламентарните ни източници.

РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ ОТТЕГЛИ КАНДИДАТУРАТА СИ ЗА КЗК

Миналата сряда след поредица от скандали изслушването на кандидатите за антимонополния орган се провали, а единственият претендент за председател, предложен от ГЕРБ - Росен Желязков, се оттегли от надпреварата.

Провалът на изслушването и решението на Желязков си имат предистория. Преди заседанието лидерът на ДСБ Радан Кънев и опозиционните депутати от Реформаторския блок обявиха, че няма да участват в избора на КЗК. Причината - съмнения в партийни договорки при номинациите и за крайния резултат. Лидерът на ДСБ обяви управляващите, че е предупредил, че ще има проблем с новия антимонополен орган.

БОРИСОВ ОБВИНИ КЪНЕВ В "ДОЛНА ПОЛИТИКА" И "МАЙМУНДЖИЛЪЦИ" ПО ПОВОД КЗК

Премиерът Бойко Борисов се ядоса на Кънев, обвини го в "маймунджилъци" и отсече, че и ГЕРБ няма да имат свои кандидати за органа. Вечерта преди изслушването последва среща на Коалиционния съвет на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ по темата, след която водачът на ГЕРБ в НС Цветан Цветанов обяви, че процедурата си продължава без проблеми. На въпрос как това решение се връзва със заявките на Борисов, отвърна: 

"Ще информирам премиера Борисов за решението на коалиционните партньори в по-късните часове".

ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАПРЕД: КЗК ЩЕ БЪДЕ ИЗБРАНА, ИЗСЛУШВАНЕТО Е УТРЕ

На следващия ден Желязков се оттегли, въпреки че е единственият кандидат за поста, номинират според правилана, гласувани от Народното събрание. Депутатите от икономическата комисия не можаха да се разберат дали да продължат изслушването или направо да насрочат нова процедура по избор на състав на КЗК и излязоха в 5-минутна почивка. След края й приеха предложението на Мартин Димитров от Гражданската квота на РБ заседанието на комисията по казуса с избор на членове на КЗК да бъде отложено със седмица.

Тази седмица обаче заседание едва ли ще има, обясниха днес депутати. Шефът на комисията по икономическа политика Петър Кънев от левицата не е в София, а заместничката му от ГЕРБ Даниела Савеклиева изчаква развоя на събитията в управляващата коалиция.

КОЙ КОЙ Е СРЕД КАНДИДАТИТЕ ЗА КЗК

Зад решението за спиране на процедурата по избора и обявяване на нова засега стоят депутатите от ГЕРБ в комисията, Мартин Димитров от Гражданския съвет на РБ, представители на ДПС, показа проверка на Клуб Z. Позицията на БСП също се очаква. Още преди седмица на сбирката на коалицията по казуса от АБВ и Патриотичния фронт, както и от СДС и ДБГ в Реформаторския блок, които имат и кандидатура за КЗК, бяха против рестарт и нови номинации за 7-членния антимонополен орган. Имаше и юридически аргументи дали и как процедурата може да се спре.

Мартин Димитров и Петър Славов настояват в процедурните правила по избора да се запише, че и неправителствени организации имат право да номиринат кандидати за КЗК. Не е ясно дали този път идеята ще събере подкрепа.

Мандатът на действащата КЗК  и дългогодишния й председател Петко Николов изтече още през септември м.г. Неофициално обаче решението на ГЕРБ бе, че старт на нов избор ще има след местните избори миналата есен. 

ШЕФЪТ НА КЗК - САМО С ЕДИН МАНДАТ