Евродепутати от различни политически групи и държави критикуваха днес остро Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), с който ЕС наблюдава правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния и поискаха той да бъде прекратен. Европейската комисия им отговори, че ще предложи това, когато механизмът постигне целите си.

Дискусията се състоя на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, ден след като държавите-членки одобриха последния годишен доклад по механизма, който Комисията публикува на 27 януари. Те посочиха, че Румъния е по-близо до постигане на целите му, т.е. до неговото прекратяване, докато България има да наваксва както в съдебните реформи, така и в борбата срещу корупцията.

Групата на критиците днес включи български евродепутати от ГЕРБ, БСП, Патриотичния фронт, ДПС. В тяхна подкрепа се изказаха техни колеги от политическите групи на Социалистите и демократите и на либералите. Сред всички изкали се само румънката Моника Маковей, бивш министър на правосъдието на страната си и архитект на борбата ѝ срещу корупцията се, изказа в подкрепа на механизма.

Според Ангел Джамбазки (ВМРО-Европейски консерватори и реформисти - ЕКР) МСП е дискриминационен, почива на двойни стандарти, нарушава националния суверенитет. По думите му той пренебрегва "равнището на корупция в други държави-членки, които не са подложени на подобен надзор". Механизмът не предлага ясни количествени критерии за измерване на напредъка и не дава и не дава правно определение за "убедителни резултати", каквито докладите на Комисията изизскват от България и Румъния.

"Категорично, механизмът трябва да бъде прекратен", каза Джамбазки.

Джефри ван Орден (ЕКР - Великобритания), който беше докладчик в Европейския парламент по кандидатурата на България за присъединяване към ЕС, припомни, че МСП е бил замислен като краткосрочна, а не като постоянна мярка. 

"Ние виждаме проблеми в някои области, но основните проблеми остават. И затова механизмът се запазва", каза той. "Комисията трябва да каже кои са основните проблеми. Този механизъм изисква огромни административни усилия, а няма никакъв напредък".

"И в други държави-членки има корупция и не се гарантира независимостта на съдебната власт", каза Биргит Зипел (Социалисти и демократи - Си Д, Германия). "Трябва да видим дали този механизъм да не се прилага към всички държави-членки".

Тя посочи, че изводите от докладите по МСП се използват, за да бъдат държани България и Румъния извън европейската зона без граничен контрол, известна като Шенген.

Мария Габриел (ГЕРБ, Европейска народна партия - ЕНП) поиска Комисията да очертае ясни критерии и етапи за приключване на механизма и да каже как вижда България и Румъния след неговия край. Защо те са по-различни от всички останали страни в ЕС, за които важи създадената през 2012 година "обща рамка за върховество на закона", подобна мониторингова схема.

Илияна Йотова (БСП, С и Д) заяви, че МСП "от четири години буксува" и се използва като "като политически инструмент за вътрешнополитическа употреба". 

Тя се усъмни, че Комисията познава добре законопроекта за борба с корупцията, който българският парламент отхвърли миналия септември - факт подчертан в последния доклад на Комисията. 

"Това беше лош закон", каза Йотова. Този закон предполага политическа разправа с основните политически опоненти в страната", каза тя. "Сега той ще бъде поправен".

"Вече девет години моята страна е подложена на дискриминационно отношение и на дискриминационен мониторинг", каза Емил Радев (ГЕРБ, ЕНП). По думите му МСП "не е базиран на обективни и измерими критерии, използва се за политически цели и пречи на приемането на двете страни в Шенген".

Радев предложи ЕС да замени МСП с общоевропейски механизъм за върховенство на закона, който да се прилага към всички държави-членки.

Филиз Хюсменова (ДПС, зам.-председателка на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа - АЛДЕ) предложи Европарламентът да изиска от Комисията преглед на въздействието на механизма и на неговата ефективност.

"Бих искала този процес да  мотивира и да протича резулатно", каза тя за наблюдението от Брюксел. 

"Важното е как гражданите усещат нещата. Не е нужно да се правят реформи, за да се удовлетвори Комисията", заяви заяви заместник-председателката на групата на АЛДЕ Софи ин 'т Велд (Холандия). "Действително е назрял моментът да се сложи край на дискриминационния подход към тези две държави".

"Този доклад (по механизма - б.а.) е ритуален", каза Траян Унгуряну (Християндемократи, ЕНП). "Той казва: Вие сте добри, но не сте достатъчно добри. Хубави сте, но не сте Мис Свят".

"Загрижеността на нашите колеги от България и Румъния е напълно основателна", каза Хуан Фернандо Лопес Агилар (С и Д, Испания). Той призова Комисията да сравни положението в България и Румъния с това в други държави, които "през последните години са направили реформи не да се борят със системната корупция, а по-скоро да я скрият", очевидно намеквайки за своята страна, където управлявалата доскоро Народна партия на Мариано Рахой пострада от корупционни скандали през последните години.

"България и Румъния се насърчават да правят реформи, за да влязат в Шенген, който се разпада. Не е ли това иронично?", добави той.

Единствена от ораторите Маковей защити механизма и подкрепи комисията, че той трябва да остане. 

"Не смятам, че моята страна, аз и всички румънски граждани са дискриминирани от този механизъм", заяви тя. "Ако направите допитване в Румъния, ще видите, че голяма част от населението желае този механизъм да се прилага. Предполагам, че в България е същото".

"Смятам, че този механизъм трябва да се прилага до решаването на проблемите", добави тя. "Този механизъм е в служба на гражданите, не на политиците... Политиците не искат да бъдат разследвани, не желаят да бъдат съдени, да се приемат закони, които да бъдат прилагани спрямо тях... Не искат да се конфискума тяхно имущество". 

МСП е част от присъединителнито договори на България и Румъния. За да бъде прекратен, Комисията трябва да докладва, че е постигнал целите си, а държавите-членки единодушно да одобрят това.

От заключенията на вчерашния им съвет става ясно, че механизмът остава поне още една година и да двете страни. Изрично е отбелязано, че Румъния е по-близо до постигането на целите му.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер заяви неотдавна същото, потвърждавайки намерението си до края на петгодишния му мандат до края на 2019 година на МСП да бъде сложен край.