След като обяви вчера изтеглянето на руските войски от Сирия президентът Владимир Путин се обадил на колегата си Барак Обама, за да го информира за взетото решение. В световните медии се твърди, че Белият дом бил изненадан от стъпката на Кремъл.

Путин съобщил на Обама, че след като са били изпълнени поставените основни задачи пред руските въоръжени сили в борбата с международния тероризъм, е било взето решение за изтегляне от Сирия на основната част на руската авиогрупа, съобщава ТАСС.

Формалният повод за връщането на армията в Русия звучи доста несериозно, коментираха редица експерти и дипломати в десетки страни по света. Защото какво значи "целите са изпълнени" след като "Даеш" не е ликвидирана, нито победена. Да не говорим, че през военната кампания в Сирия руските изтребители всъщност в повечето случаи бомбардираха не позиции на радикалните ислямисти, а на бунтовниците срещу режима на Асад.

Руският президент подчертал пред американския президент, че изтеглянето на войските несъмнено ще послужи като сигнал за всички участващи в конфликта страни и ще постави начало за постигането на реален мирен процес.

Това вече се коментира сред наблюдателите като нещо определено вярно. Избран е точният момент - началото на преговорите в Женева. И е ясно, че след изтеглянето на Москва позициите на Асад ще отслабнат и той ще бъде подложен на много по-голям натиск да се съобразява с останалите страни в преговорите.

Двамата президенти констатирали в разговора, че руско-американската инициатива на подкрепа за резолюцията на Съвета за сигурност на ООН по конфликта, е позволила рязко да се намали мащаба да кръвопролитията на сирийска земя.

Путин подчертал в разговора с Обама "важността от тясна координация на усилията между представителите на Русия и САЩ, в това число и военна, за урегулиране на обстановката в Сирия", съобщава ТАСС. Освен това е била отбелязана важността за запазване на примирието, обезпечаването на хунитарните доставки за бедстващите хора, както и координацията в борбата с терористичните групировки.

Президентите са се изказали и за активизиране на процеса за политическо разрешаване на сирийския конфликт, подкрепили са започналите в Женева разговори под егидата на ООН между правителството и опозицията в Дамаск, след които се очаква мирното разрешаване на бъдещето на Сирия. 

Както е известно Путин нареди вчера изтегляне на войските от Сирия. То започва още днес като подготовката за прехвърляне на самолети в базите в Русия тече с пълна пара. След приключване на операцията по прехвърлянето на бойните самолети и бойците, все пак в Сирия ще останат две руски бази. В Хмеймим и Тартус. 

Истинските причини за решението на Путин вероятно се коренят в липсата на пари за поддържането на една прекалено скъпа война в Сирия. Ниските цени на петрола доведоха до икономическа криза в Русия и източването на бюджета и с военна кампания вещае много трудни времена. Освен това Путин очевидно много ясно си дава сметка, че неусетно би затънал в убийствения конфликт в Сирия и би понесъл много неоправдани политически, икономически и военни загуби. В крайна сметка обаче неговата стъпка, независимо от какво е продиктувана, е в правилна посока - както в международен, така и във вътрешнополитически план, коментират дипломати. 

Руската операция в Сирия продължи 5 месеца и 14 дни. В нея участваха съединения от Военно-космическите сили и Военноморския флот. От 30 септември м.г. насам руската авиация е извършила над 7200 полета и е унищожила повече от 12 700 обекта на терористите, пише ТАСС.