Извършителите на дребни кражби, за които по закон се предвижда наказание до година затвор, пробация или глоба от 100 до 300 лв., да нямат право да се възползват от административно наказание, ако повторят деянието. Такава поправка в Наказателния кодекс обмислят среди от ГЕРБ, казаха пред Клуб Z от партията.

БОРИСОВ: САМО В БЪЛГАРИЯ КРАЖБАТА НА КОЛА СЕ НАРИЧА ПРОТИВОЗАКОННО ОТНЕМАНЕ

Идеята е част от битката с дребната битова престъпност, а целта - да се засилят наказанията, за да има по-добра превенция, обясниха от управляващата партия. Текстовете все още се прецизират. Не е ясно дали законодателната инициатива ще дойде от Цветан Цветанов и компания или ще мине през по-дългата съгласувателна процедура, за да я внесе Министерският съвет.  

Сега в Наказателния кодекс има текст - чл. 218б, според който за маловажни кражби на вещи на стойност под две минимални работни заплати, може да няма съд за извършителя, а само глоба, която се налага административен ред. Наказанието тогава е от 100 до 300 лв. Текстът се прилага, когато е възстановена щетата на пострадалия. В НК за този ред и сега има органичение при рецидив, ако той се е случил за кратък период от време. Леко наказание без съд не може да има, ако едно и също лице е откраднало повече от веднъж в рамките на 1 година или вече има наказание, от което не е минала година, пише в закона.  

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС ЗА ШИРПОТРЕБА

Очаква се ГЕРБ да отменят или орежат именно тази опция при маловажни случаи, в които има и смекчаващи вината обстоятелства. И да се стига до съд дори за кражба от двор или заради прехрана, за които наказанията са до 1 г. затвор или пробация.

Утре вътрешната комисия в парламента, която вече е начело с Цветан Цветанов, организира и обсъждане на новия проект за Закон на МВР. Засега синдикатите във ведомството са против предлаганото орязване на отпуските и на дължимите обезщетения на новоназначените полицаи.