Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира на профила си във Фейсбук отпадането на въвеждането на електронен чип в личните карти. То стана вчера по време на заседанието на вътрешната комисия по предложение на нейния шеф Цветан Цветанов. Текстът отпадна от Закона за електронната идентификация, изработен от екипа на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Ето какво написа Кънев:

"Ето това имах предвид, когато казах, че Цветанов цепи законопроектите на Бъчварова като пресни зелки. 
И когато предупредих, че изборът му за шеф на вътрешна комисия е предпоставка за нестабилност.

Отлагането на въпроса за чип-картата е рядко ретроградно политическо действие, което поставя под въпрос цялата философия на електронното управление. 

България е пред избор - да върви по смелия реформаторски път на балтийските републики или да кисне в блатото на балканската бюрокрация. 

Бъчварова предложи първото, Цветан избра второто."

От Реформаторският блок пък съобщиха, че ще искат среща с ГЕРБ заради въвеждането на чип в личните карти. Въвеждането на електронната идентификация ще даде възможност на  държавата да разпознава гражданите в интернет. Чрез нея ще се подсигури въвеждането на електронно гласуване и извършването на административни услуги он лайн.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски заяви, че не трябва да обществото да остава с впечатлението, че законопроект на правителството е бил бламиран от парламента. И припомни, че това вече се е случило с антикорупционния закон, изработен от вицепремиера Меглена Кунева. Зеленогорски смята, че има достатъчно аргументи, с които да се убедят депутатите от ГЕРБ и управляващото мнозинство, че чипът в личните карти е крайно необходим и наложителен за въвеждането на електронното управление и електронното гласуване.

Депутатът Антони Тренчев заяви, че той е бил единственият член на вътрешната комисия, който не е подкрепил предложението на Цветанов. Тренчев припомни и резултатите от референдума за електронното гласуване, при който 1,8 млн. граждани са се обявили "за" електронен вот.

"Смятам, че българските електронните лични карти са средството, чрез което може да се улесни изборният процес. Всъщност ние разбираме притесненията на колегите от ГЕРБ. Това, че в Закона за електронната идентификация не са достатъчно добре разписани и трябва да има промени и в Закона за българските лични документи. Въпреки това ще настояваме в залата тези текстове да останат. Ако не - планираме промени в Закона за българските лични документи".

Това заяви депутатът Димитър Делчев. Той каза, че аргументът, че електронните лични карти ще са по-скъпи за гражданите, е бил оборен от представители на МВР. Според техните разчети цената била същата, както на сегашните личните карти.