Премиерът Бойко Борисов съобщава в интервю за електронното издание „Медиапул“, че лидерът на ДСБ Радан Кънев „всеки ден казва да сменим главния прокурор“. Лидерът на ГЕРБ уточнява, че не става дума само за идеите на Кънев за реформиране на прокуратурата, но и за персонална смяна на обвинител номер едно.

В интервюто Борисов обвинява партията на Кънев – ДСБ, че „от трите големи съда два пряко ги ръководи“. Премиерът обяснява и как така фирми, за които се предполага, че са на Делян Пеевски и Валентин Златев, печелят обществени поръчки. Коментира и медиите, които не чете, защото го заливали с компромати и били собственост на „дали ще се занимава с лекарства, продажба на газ, с продажба на енергийни суровини, дали участва в обществени поръчки, дали има друг политически бизнес“.

Затова най-добрият ми начин за информиране е моят Фейсбук“.

Предлагаме ми ключови откъси от интервюто на Полина Паунова в „Медияпул“:

 

ЗА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР СОТИР ЦАЦАРОВ

"Десетилетия наред политически партии и лидери се опитват да яхнат или прокуратурата, или съда. На всички мои колеги мога да им кажа, че никой не е успял, няма да успее, и не е успял и в момента. Няма сила, която може да яхне прокуратурата или съда. Но има големи интереси по тази тема. С мен е говорено от политическите ми партньори и аз съм им казал, че аз днес единственото, което желая е 100% независим съд и прокуратурата. И понеже в момента са такива, задавам контра въпрос към моите опоненти.

Ако се приеме тяхната теза, каквато всеки ден Радан изказва – да сменим главния прокурор. С кого? И като го сменим аз и той, ако приемем, че сме на един акъл, този новият няма ли да кажат, че е наш? Ще му вярват ли?

- Радан Кънев поискал ли е от вас да се смени Цацаров?

Категорично. Той и публично го е казвал. 

- Тъй като, доколкото ми е известно, в предизборните ангажименти на РБ фигурира реформа на прокуратурата, но не и смяна конкретно на Цацаров?

Не, не. Искат и смяна. Ето го парадоксът: ако изпълним исканията на Кънев – да сменим главния прокурор, сложим нов и му окастрим правомощията – той няма ли да бъде вече зависим? Той ще бъде 100% зависим."

 

ЗА ДСБ И СЪДИЛИЩАТА

"От друга страна – това, което истински ме тревожи, че все повече съдии се обвързват с една друга политическа сила.

- С коя?

С ДСБ.

- А съдиите кои са, бъдете конкретен?

Панов и куп други. Излизат, правят политически декларации и навсякъде срешат подкрепа на едни и същи хора. Нека си говорим теоретично: Това означава ли, че друга част от обществото, като вижда обвързани съдии с определени медии, определени партии, определени хора, та може ли тази част от обществото да разчита на независима присъда, ако трябва да издадат тези хора? От едната страна ежедневно се напилва, напилва, напилва, че главният прокурор трябва да бъде сменен, защото държи или политическите партии, или те го държат, но във всеки случай трябва нещо да му се направи лошо. Аз не искам да подчинявам институцията, но моите партньори много искат да я подчинят. Ама вижте, ДСБ е като двуглава ламя – едната ламя е в бордовете на фирми, в управлението, а другата иска да узурпира съдебната власт. И погледнете – от трите големи съда два пряко ги ръководи ДСБ.

- Как ДСБ ръководи съдилищата, господин Борисов и кои съдилища?

ВКС в лицето на Лозан Панов и СГС. От трите големи съда остава само ВАС. Те се ръководят от хора, които не се крият, че са близки с определени медии и определени хора."

 

ЗА МЕДИИТЕ

"Имам рядката привилегия да не ги чета медиите на Пеевски.

- А как се информирате?

Не чета и другите между другото. Защото знам, че като съм нанесъл огромна щета на газовите посредници например – и съм премахнал трима, в следствие на което газта е паднала с близо 40%, това влияе пряко на една медия, например. И тя ме окарикатурява от сутрин до вечер.

- За коя медия говорите?

Всеки може да се сети, няма да се вкарам в ... Когато накърня нечий интерес това веднага рефлектира върху мен. Всеки, който има по-голям бизнес в България си е направил медия - вестник, телевизия или сайт. Дали ще се занимава с лекарства, продажба на газ, с продажба на енергийни суровини, дали участва в обществени поръчки, дали има друг политически бизнес. В един момент аз знам всяка медия какво ще каже. Затова най-добрият ми начин за информиране е моят Фейсбук. Там пишат хиляди хора, всеки сигнал се проверява, давам отговор на всеки. От друга страна, животът не е само Фейсбук. Аз непрекъснато се срещам с хора, спирам до тях, кафене ли е, улица ли е, какво ли е – и усещам това, което ме питат".

 

ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

"Това са големи компании, които се явяват по конкурси. Никъде по регистрите не излиза, че това е фирма на Пеевски, Златев, Прокопиев или когото и да било. Те се явяват. Самите поръчки са направени законно. Проблемът е в начина на обявяване на самите изисквания за тези поръчки. Но искам да кажа – това го прави администрацията. Затова пратих сега инспекторатите да проверят кой е казал на чиновниците да направят изисканията по определен начин или те на своя глава са го сторили. Но, когато напишеш в една обществена поръчка, че този, който трябва да спечели в рамките на даден радиус от километри трябва да има асфалтова база, или примерно трябва да има оранжерия за отглеждане на цветя. Разбирате ли ме – по смисъла на закона е законно, защото асфалтът примерно трябвало да е топъл, да не се подгрява и прочие. Измислят хиляди оправдания за това. Но когато се замислиш това унищожава ли конкуренцията? Унищожава я. Дава ли предимство на едни? Дава."