Правителството да осигури допълнително 20 млн. лв. за закупуване на необходимите количества от ваксини за новородените, настоява Министерството на здравеопазването. На сайта му е публикувано проектопостановление за одобряване на допълнителни разходи в бюджета на ведомството до края на годината. 

Сумата трябва да покрие пропуснатите имунизации през 2014-а и 2015-а, когато на няколко поредни търга не се яви нито един кандидат, уточняват в мотивите си от здравното министерство. 

„Особено критично бе положението с 5- и 6-компонентните ваксини, с които се имунизират новородени от 2-рия месец след раждането. Основна имунизация с тази ваксина до края на 2015 г. се осъществяваше единствено благодарение на дарение от Турция на 100 000 дози 5-компонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б като резултат от сключено междуправителствено споразумение за дарение“, пише в официалния доклад на здравното ведомство.

В документа се уточнява също, че реимунизацията на децата на 16-месечна възраст е спряна от март миналата година заради липсата на достатъчно количества от 5-валентната ваксина. 

„Недоговорените количества ваксини през 2014 г. и 2015 г. доведоха до натрупване на голям контингент неимунизирани лица от различни възрасти, за които трябва да бъдат осигурени ваксини при първа възможност. В противен случай рискът от поява и разпространение сред неимунизираните на тежки ваксинопредотвратими инфекции е изключително висок“, предупреждават от министерството.

Инжекциите на лицата, които не са били ваксинирани, ще бъдат поставени през тази година, затова наличните за целта средства се явяват недостатъчни, твърдят от администрацията на Москов.