Украйна ще поиска от България да екстрадира своя гражданин Георги Близнаков, заяви специално за Клуб Z Антон Герашченко - съветник на вътрешния министър Арсен Аваков.

Той потвърди информацията, разпространена първо от украинския сайт "Миротворец", че нашият сънародник е бил наемник в проруски батальон в самообявилата се Донецка народна република (ДНР), участвал е в уИйства на украински граждани и в мъчения на военнослужещи от бившата съветска република.

Според Нова телевизия той е служил в батальона "Тайфун" и дори е бил награждаван.

Близнаков (46 г.) бе един от четиримата, задържани миналата седмица за нанасяне на побой на Околовръстното шосе в София. Те пребиха с палки и причиниха телесни повреди на Васко Наумов, който с клаксона си ги предупреди, че му препречват пътя.

Българинът има профил в рускоезичния сайт "Однокласники" ("Съученици") и там има немалко снимки с военна униформа.

В момента украинските власти проверяват дали обявеният за издирване  и задържаният са едно и също лице. Ако това се окаже истина, Киев ще поиска екстрадирането му, за да бъде изправен пред съда за извършените престъпления , каза Антон Герашченко.

Още през август 2014 г. Денис Пушилин - един от лидерите на ДНР, заяви пред Клуб Z, че български доброволци воюват на страната на сепаратистите в Украйна. Той обаче отказа да даде подробности.