Българският лекърски съюз няма да сложи подписа си под Националния рамков договор за 2016 г., който определя правилата за работа и заплащане в сектора. Това е решението на 265 от присъстващите делегати на 65-ия Ивънреден Събор на организацията. Само 10 от присъстващите подкрепиха споразумението, а 15 гласуваха "въздържал се".

Това не е първият случай, в който рамковият договор "увисва във въздуха", но на фона на предстоящите грандиозни реформи в сектора е истински прецедент. Без такъв документ в сила остава старият, а в него не фигурират нито пръстовите "отпечатъци", нито разделянето на пакета на основен и допълнителен, нито новите схеми за финансиране на медицинските дейности. Кашата ще става още по-голяма, защото здравната каса ще сключва договори с лекарите и болниците по новите критерии на министерството и съобразно Националната здравна карта (която тепърва ще се обнародва), но няма да разполага с адекватна финансова рамка. При това положение е съвършено неясно за какъв вид услуги ще стигнат парите за здраве.

На практика докторите бламират не само всички предстоящи реформи в сектора, но и собствения си министър д-р Петър Москов. Появиха се дори слухове, че се подготвя официален документ за искане на оставката му. Той обаче вече обяви, че е подготвен за подобна ситуация и възнамерява да наложи служебен рамков договор, за да не се стопират вече гласуваните от Народното събрание и одобрени от правителсвтото промени.

ЗДРАВНИТЕ РЕФОРМИ ПРОДЪЛЖАВАТ И БЕЗ РАМКОВИЯ ДОГОВОР

Всъщност, делегатите на Събора признаха, че решението им е било съвсем умишлено, за да продължат работата си по стария рамков договор и старите правила. Въпреки това бяха категорични, че истинският препъни камък са били не толкова финансовите условия на договора, колкото формите на контрол и по-конкретно - въвеждането на системата за пръстово идентифициране.

"Категорични сме, че пръстовият идентификатор няма да влезе в рамковия договор. Само това стига, за да обезсмисли разговорите по-нататък. Препърочвам на БЛС да каже категорично "не" на този рамков договор, защото от това няма да последва нищо страшно. По-страшно ще е, ако със знанието на БЛС се узаконят неща, които още не са направени, защото после ще кажат, че е станало със знанието на българските лекари", коментира заместник-председателят на съсловната организация проф. Огнян Хаджийски.

Форумът на лекарите продължава и утре, когато според дневния ред ще бъде даден отчет за изпълнението на бюджета на съсловната организация за 2015 г. и ще се приеме проектобюджет за тази година, а след това ще се обсъждат поднормативни актове.